En 30-årig kvinna gjorde en tjänst och hyrde ut ett rum i sin lägenhet till sin brors bekant. Efter en tid började mannen ligga efter med hyran – och för att bli av med skulden beslöt han att mörda Layla. Hon dödades den 26 april i år med över 30 knivhugg som punkterade lungor och skar av halsartären. ”Life sucks”, uppgav den grekiske mannen till gripande poliser efter mordet. Trots den stora brutaliteten anser inte Solna tingsrätt att mannen gjort sig skyldig till mord med synnerligen försvårande omständigheter – därför får han ett tidsbestämt fängelsestraff.

Den 33-årige Marinos Giamaios flyttade till Sverige 2015 från Grekland. Hans mor är svensk och fadern grekisk, men han växte upp i Grekland. Under den första tiden i Sverige bodde han hos sin moster och studerade svenska för att plugga vidare. Så småningom kom han i kontakt med 30-åriga Layla via hennes bror och kyrkan. Layla som arbetade på Vingsresor beskrivs av sina vänner som en lugn, vis och hjälpsam person. Genom brodern fick Giamaios hjälp med att hyra ett rum i Laylas lägenhet i Rissne i Stockholm.

”Layla var väldigt snäll och hjälpsam”

Enligt domstolshandlingar hade de inga konflikter – och inte heller någon närmare relation:

”Han upplevde Layla som väldigt snäll och hjälpsam och det fanns inte några konflikter dem emellan. I december 2017 sökte han jobb i London och Layla hade sagt att han kunde bo kvar i lägenheten till dess att han skulle få svar på jobbansökan i februari 2018.”

Under tiden februari till april 2018 började dock Giamaios ligga efter med hyran. Anledningen till detta ska ha varit att Giamaios slutade studera och inte hade något studielån längre och inte något jobb heller. Enligt egen utsaga till tingsrätten mådde han ”dåligt” på grund av skulden och började få självmordstankar när skulden nått tio tusen kronor.

”I Grekland var 10 000 kronor mycket pengar”, förklarade han i tingsrätten.

Hans egna pengar tog samtidigt slut. Ibland frågade Layla om hyran, men gjorde inget mer konkret för att få pengarna. Han slutade städa och tvätta sina kläder och började istället ”dricka stora mängder sprit”. Varifrån han fick pengar för att betala för spriten utreddes inte närmare av tingsrätten.

Ville döda – för att slippa betala

I samband med detta kom han på andra tankar – att i stället döda hans hyresvärd för att bli av med skulden. Han resonerade att hans föräldrar ändå skulle behöva betala av skulden och även betala för att transportera hans kropp till Grekland om han skulle döda sig själv. Det ville han inte belasta dem med. Därför blev det optimalt att döda Layla istället, ansåg han.

Den 26 april – fyra dagar innan han skulle ha utrymt sitt rum – skickade han ett sms till Layla och bad om att få träffa henne för att prata.

Ur domen:

”Han tog med sig en kniv från köket som han stoppade i sin högre jeansfick framtill samt en chokladask. Han ringde på hos henne och hon mottog chokladasken. De pratade först en stund med varandra i köket och tittade därefter på film tillsammans i hennes vardagsrum. Efter att han varit inne hos henne i ca två timma var filmen slut och hon var trött. Han sa då att han skulle gå till sitt rum. Han kunde inte genomföra något då och gick tillbaka till sitt rum för att dricka mer alkohol.”

Kort därefter återvände han till Layla och sade att han hade glömt sin mobil hos henne. När hon vände sig mot köket angrep han henne med kniv.

Förblödde på golvet hos grannen

Layla träffades av minst 30 knivhugg i huvudet, nacken, ansiktet, halsen, ryggen och överkroppen samt hade ett flertal avvärjningsskador på händer och armar. För tingsrätten uppgav Giamaios att ”hörde ett hemskt ljud från hennes kropp, som att blod sprutade ut eller liknande”. Hon skrev ”Vad gör du Marinos”, varefter han slutade hugga.

Layla hade lyckats få upp dörren och fly lägenheten. En granne hörde hennes skrik och släppte in henne i sin lägenhet. Ur domen:

”Hon ramlade på golvet i hallen, han stängde dörren och det var mycket blod överallt. Grannen ringde 112 och talade länge med larmoperatören samtidigt som han tryckte ett förband mot de ställen där Layla blödde mest. Han manade på Layla att vara lugn. stilla, atta andas och försökte förklara att allt skulle gå bra.”

När polis och ambulans anlände till platsen försökte de med hjärt- och lungräddning, men det var redan för sent – Laylas liv gick inte att rädda. En rättsmedicinsk obduktion har senare fastställt att hon hade både sina lungor punkterade, blod i lungor och luftvägarna samt att en av halsartärerna var helt avskuren. Kniven som Giamaios använt vid attacken bröts inne i Laylas kropp med en knivspets som hade fastnat i hennes revben.

[soliloquy id="241343"]

”Life sucks”

Efter attacken blev Giamaios ”mycket chockad” enligt egen utsago i tingsrätten och gick till sitt rum för att hämta mer sprit. Där greps han av polisen utan större dramatik. Enligt polisens avrapporterings-PM var han först tyst i flera minuter, men sade sedan ”Life sucks” och ”Jag dödade henne”.  Av de gripande poliserna upplevdes han som ”lätt berusad, men står stadigt på benen”.

Under utredningen genomgick han en rättspsykiatrisk undersökning som kom till slutsatsen att han varken begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning eller led av en sådan störning under tiden för undersökningen.

Svårt lidande för offret – men tidsbestämt straff för gärningsmannen

I sin bedömning medger tingsrätten att angreppet hade skett oprovocerat och helt utan förväntan för Layla samt att händelseförloppet måste ha inneburit ett svårt lidande och stor dödsångest för henne:

”Smärtan och dödsångesten måste ha varit extrem under den tid hon angreps och levde”.

Dock når omständigheterna ändå inte upp till synnerligen försvårande, menar tingsrätten, eftersom det finns exempel på andra fall, med ännu mer försvårande omständigheter och ett längre lidande. Därför dömer tingsrätten mannen till ett tidsbestämt fängelsestraff på 17 år.

Denna dom kan ställas i relation med en annan dom som Samhällsnytt nyligen uppmärksammat: där en psykiskt sjuk man dömdes till livstid i fängelse för ett knivmord av en granne med synnerligen försvårande omständigheter. Knivmordet skedde efter en lång rad fruktlösa försök att få hjälp från myndigheter med ljudstörningar från grannen.

LÄS MER: Amanda, 21, lyssnade på musik för högt – fick sin hals avskuren

Om hovrätten fastställer straffet kommer Marinos Giamaios att friges efter 11 år enligt rådande lagstiftning – år 2029. Domen och polisens förundersökningsprotokoll kan laddas ned och läsas på följande länkar: Solna TR B 3629-18 Dom och Solna TR B 3629-18 Aktbil 51 .