➤ Just nu trendar hashtagen #vadfanfårjag i sociala medier. Detta efter att den tidigare Scania-direktören, numera VD:n för Svenskt Näringsliv, Leif Östling, ilsknat till över att av SVT Uppdrag Granskning ha utmålats som skattefuskare.

I programmet berättar SVT UG om skatteplanering genom att starta bolag i lågskattelandet Malta som en del svenskar med mycket pengar ägnar sig åt. En av de personer som utpekas är Leif Östling.

I ett försök att försvara sig mot som han anser SVT:s illa dolda agenda att ur ett radikalvänsterperspektiv framställa honom som en samhällsparasit, berättar Östling att han förvisso har 30 miljoner i tillgångar i ett bolag på Malta men att det är helt lagligt och dessutom är pengar som han tjänat utomlands. Östling förklarar att han med råge anser sig ha gjort rätt för sig i skattehänseende i Sverige.

Östling uppger att han bara sedan 2010 betalat drygt 100 miljoner kronor i skatt i Sverige och dessutom nästan lika mycket i Tyskland. Att då bli klandrad för låg skattemoral, skattesmitning och kapitalistiskt parasiterande upplever Östling som djupt orättfärdigt. I bemötandet av dessa anklagelser undrade Östling vad han får tillbaka i relation till vad han betalar in till samhället – “vad fan får jag? Inte mycket”, slog Östling fast.

Uppenbarligen anser även många vanliga svenskar att den fråga Östling ställer är befogad och att påhoppet på honom är osmakligt. Efter att hashtagen #vadfanfårjag initialt skapats av vänsteraktivister med syfte att hetsa mot Östling har det nu skett en förskjutning mot att tvärtom ta Östling i försvar.

Vem av Östlings kritiker betalar mer i skatt än han, undrar några. Andra är kritiska till att laglig skatteplanering slarvigt och fult jämställs med olagligt skattefusk. Ytterligare andra ifrågasätter vad man som skattebetalare idag får för de pengar man betalar in, i vilket utsträckning stat, landsting och kommun lever upp till sin del av avtalet.

Man tycker sig se en välfärd som krackelerar betänkligt och som inte är i paritet med Sveriges i ett internationellt sett höga skatter. Kritik framförs också om att man skjuter sig i foten när man ger sig på en av landets största skattebetalare, om syftet är att vinna folkets sympatier för högskattepolitik.

En ny hashtag – #tackleif – har nu skapats där många hyllar Leif Östling och andra svenskar som bidrar med mycket pengar till statskassan.