En staty över den kommunistiska Sovjet-diktatorn Vladimir Lenin ska uppföras i tyska Gelsenkirchen. Det står klart efter att en lokal domstol rivit upp kommunstyrelsens beslut att stoppa bygget. Det rapporterar Deutsche Welle.

Det är vänsterextrema marxist-leninistiska MLPD som äger en bit mark i Gelsenkirchen, en ort i norra Rhen-Westfalen med cirka 260 000 invånare, och där avser att resa en staty över den ryska bolsjevikrevolutionens förgrundsfigur och det kommunistiska Sovjets första diktator.

Missnöjet med byggplanerna har varit stort och det politiska styret på orten har med flera hänvisningar försökt stoppa resandet av en staty som många uppfattar som stötande, inte minst de tyskar som levt under det forna Östtysklands 40-åriga kommunistiska förtryck.

Marco Buschmann, parlamentsledamot för Tysklands Fria Demokratiska Parti (FDP) och bosatt i Gelsenkirchen kallar statybygget ”en skam” och slår fast att ”Lenin står för massmord och totalitarism”.

Ärendet gick till domstol som nu dömt till kommunistpartiets fördel och gett klartecken för bygget. Domen kan dock komma att överklagas till högre instans.

Inom MLPD är glädjen stor. I en officiell kommentar till domen säger partiet att ”Lenin ännu en gång vunnit en stor seger”. Man legitimerar också uppförandet av statyn med att den ska utgöra en motvikt till det man kallar den tyska extremhögern.

Resandet av Leninstatyn i Gelsenkirchen står i skarp kontrast mot hur sådana statyer rivits ned i flera tidigare kommunistdiktaturer i Östeuropa. I forna Sovjetstater som Ukraina har flera tusen Leninstatyer rivits och destruerats.

I flera sådana länder har också det tidigare påtvingade firandet av kommunismens förgrundsfigurer ersatts med högtidlighållande av kommunismens miljontals offer. I det idag demokratiska Ungern restes 2018 en minnesstaty över befrielsen från det kommunistiska förtryck som landets folk tvingades leva under i flera decennier