Expressen har publicerat ett chockerande vittnesmål från Eva-Lott Eriksson som berättar om sin fars död på det hårt drabbade äldreboendet Berga.

Enligt dottern var Lennart dement  – men inte värre än att han själv kunde slå in telefonnumret till dottern:

– Han såg fram emot att bli 90 år. Men så blev det inte nu, berättar hon till Expressen.

Den 18 mars fick hon ett samtal från pappan som var dålig och hade svårt att andas. Lennart ska ha bett henne ”på sina bara knän” att hjälpa honom. Någon hjälp blev det dock inte eftersom det rådde besöksförbud på boendet.

Eva-Lott Eriksson hade dock pratat med boendet och bett dem att förflytta hennes far till sjukhus. Hon blev lovad att så skulle ske om han blev sämre.

Den 20 mars fick hon ett telefonsamtal från boendet med information om att Lennart var döende. Hon fick också veta att hennes pappa var smittad av coronaviruset. Denna gång fick Eva-Lott Eriksson komma in på boendet för avsked:

– Då var pappa otroligt dålig. Han var så torr och hade så ont i hela kroppen och fick knappt luft, det bubblade i hela bröstet. Jag sa till honom: ”Det är Eva. Hör du mig?”. Då nickade han lite med huvudet. Så han visste att jag var där i alla fall.

Lennart dog kvart över fem på eftermiddagen. Eva är starkt kritisk till boendet eftersom hennes far aldrig fick komma in på sjukhus trots det löfte som boendet gett henne tidigare:

– Det som smärtar mig är att han inte fick någon hjälp. Att han fick kvävas, helt enkelt.

LÄS MER: Sjuksköterska: Äldre kvävs till döds utan syrgas – plågas i dagar

Totalt har det på senare tid mer än fjärdedel av boendets vårdtagare dött av corona – 27 av 96 personer. Enligt en före detta anställd är detta inte förvånande med tanke på att personal inte bytt engångsskyddskläder mellan besök till smittade och friska patienter – och spridit smittan på det sättet.

Det framkommer alltfler vittnesmål inifrån vården som tyder på att det råder ett inofficiellt förbud mot att äldre vårdtagare på boenden ska få ta del av sjukhusvård. Till och med enklare insatser som syrgas är förbjudna enligt ett vittnesmål från Latifa Löfvenberg, en sjuksköterska inom äldrevården i Gävle.

Istället behandlas de äldre sjuka i Covid-19 med morfininjektioner som enligt experter försvårar andningen. Eftersom det råder ett strikt besöksförbud på äldreboenden är de äldre vårdtagarna ofta utlämnade till personalen utan någon möjlighet att ha en anhörig vid sin sida som kan argumentera för deras sak.

Tidigare har det även framkommit att de äldre som bedöms vara döende av boendepersonalen hålls utan mat och vatten för att påskynda döendet.

LÄS MER: Vem bestämmer när våra gamla ska dö?