Efter valet i fjol vann Sverigedemokraterna posten som kommunfullmäktiges ordförande i Munkedal, något som möjliggjordes med Moderaternas och Liberalernas stöd. Efter intern kritik hotar Liberalernas förbundsstyrelse i Västsverige att utesluta två lokala politiker.

Samarbetet Liberalerna ingick med Sverigedemokraterna var en så kallad valteknisk samverkan.

– Vi har utfärdat en varning om uteslutning gentemot våra två ledamöter i fullmäktige. Vi uppmanar dem att föra Liberalerna i Munkedal i opposition innan den 29 februari eller hitta ett nytt styre. Om så inte sker kommer vi att utesluta dem som företrädare och medlemmar i Liberalerna, säger Pär Gustafsson, förbundsordförande för Liberalerna Västsverige till SVT Nyheter.

De två politikerna ifråga är Karin Blomstrand, gruppledare för Liberalerna i Munkedal, och Göran Nyberg, ledamot i kommunfullmäktige.

Enligt Gustafsson har man fört en dialog med ledamöterna sedan valet och man anser det viktigt att sätta ned foten om vad deras uppfattning är. Han hänvisar till ett beslut på Liberalernas landsmöte om att partiet inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna på några nivåer.

– Utifrån den situationen som är i Munkedal kände vi att vi inte kunde göra något annat. Även om styrelsen fattat ett beslut så är faktum att valresultatet kvarstår, kommenterar Karin Blomstrand.

– Jag ser inte att vi har ett samarbete med SD. Jag kan inte säga att något parti inte får rösta på oss, det går inte. Tycker de att vi har bra förslag så röstar de på oss och vice versa. Jag förstår verkligen inte vad problemet är, för så är det i alla kommuner, lägger hon till.

Kritik har även kommit från Liberala ungdomsförbundet, LUF, där man kräver att de båda ledamöterna utesluts.

I november röstade Sverigedemokraterna på en budget som Moderaterna och Liberalerna lagt fram tillsammans. Något som enligt Pär Gustafsson ”blev en katalysator man man säga”.