Från att under lång tid ha varit helt uträknade har Liberalerna efter partiledarskiftet och med en månad kvar till valet nu näsan ovanför riksdagsspärren. Alternativ ett för Johan Pehrson är att sitta i en borgerlig regering men utan SD. Men han kan också tänka sig stödja en socialdemokratisk regering för att upprätthålla ett högt bistånd till och en hög invandring från tredje världen.

“Vi ska fortsätta vara solidariska med de fattiga delarna av världen” säger L-ledaren när han inför valet intervjuas av statsradion. I Novus augusti-mätning, beställd av statstelevisionen, får Liberalerna strax över fem procent i väljarstöd.

Det får även statsmedia enligt undersökningar eget favoritparti, MP. Det senare betyder att Magdalena Andersson har en större chans att sitta kvar och ett konservativt eller allmänborgerligt regeringsalternativ motsvarande mindre chans att ta över.

Garderar sig för uteblivet regeringsskifte

För Liberalerna innebär det att man nu helgarderar sig för båda scenarierna. Partiet har sagt att man som alternativ 1 vill se en borgerlig regering men kan samtidigt inte tänka sig att regera ihop med Sverigedemokraterna. Samma inställning vidhåller även M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch.

Samtliga tre partier kan dock tänka sig att acceptera SD:s passiva parlamentariska stöd. I nyss nämnda Novus-mätning ligger SD jämsides med och kan i valet komma att passera M. Det minskar sannolikheten ytterligare för att Jimmie Åkesson skulle acceptera en roll som stödparti utanför regeringen samtidigt som småpartierna L och KD får sitta med.

Att Moderaterna nu riskerar att förlora ledartröjan på den sidan blockgränsen innebär även en risk för Liberalerna att förlora de stödröster från M man fått i den senaste tidens mätningar. Att MP nu letar sig upp ovanför riksdagsspärren ökar ur det perspektivet också risken för en rödgrön regering efter valet.

Vill vara fortsatt solidarisk med tredje världen

L-ledaren Johan Pehrson vill nu därför positionera sitt parti som ett som kan tänka sig att vara till sängs med både Ulf Kristersson och Magdalena Andersson. Det är framför allt den sistnämndas mer “solidariska” bistånds- och invandringspolitik som Pehrson föredrar framför den som M, SD och delvis även KD kommit överens om.

– Vårt mål är att se till att vi ser till att fortsätta vara solidariska med de fattiga delarna av världen, klargör L-ledaren.

Den tidigare Allianspartnern Annie Lööf har redan deklarerat att hon och Centerpartiet kommer att fortsätta agera stödhjul till en S-ledd regering. Att hålla Sverigedemokraterna utanför regeringsinflytande är prio ett för Lööf även under nästa mandatperiod och man samarbetar hellre med Nooshi Dadgostars forna kommunistparti.

Viktigast att “föra Sverige i mer liberal riktning”

Nu överväger också Liberalerna att göra detsamma. Partiet bröt sig för en tid sedan loss från tidigare överenskommelser med månadsnamn om att stödja en S-regering men öppnar nu alltså för en återgång. Hur stödet för Magdalena Andersson mer konkret ska gestalta sig har Johan Pehrson dock inga tydliga svar på.

Utifrån det L-ledaren säger kan dock två scenarion skönjas. Det ena är att Liberalerna helt byter sida tillbaka till den rödgröna om Magdalena Andersson bildar ny regering efter valet. Det andra är att L positionerar sig som utpressarparti gentemot en konservativ regering och hotar fälla den om det läggs förslag om nedskärningar av biståndet och minskad invandring som Pehrsons parti inte kan acceptera.

– Jag kommer sitta med armarna i kors och titta på förslaget och säga “det här tycker jag inte är bra”. Om Liberalerna ska vara med och regera det här landet så handlar det om att visa internationell solidaritet – vi har ett starkt engagemang.

En Kristersson- eller Åkesson-ledd regering har då att välja på att gå L bistånds- och migrationspolitiskt till mötes eller förlora sitt parlamentariska majoritetsstöd, vilket kan utlösa en regeringskris och eventuellt nyval.

Även om Pehrson har en allmänborgerlig grundsyn klargör han att det viktigaste för hans parti är att föra Sverige “i en mer liberal riktning”. Om det låter sig bättre göras med Magdalena Andersson vid rodret är det hon som får Liberalernas stöd.