66-årige Håkan dog i sin bil utanför en bensinmack i Uddevalla. Det upptäcktes av de livsstilskriminella drogmissbrukarna Patrik och Stefan som passade på att plundra den döde Håkan på hans värdesaker. De båda männen har nu döms till fängelse.

Det var i augusti förra året som Patrik i drogpåverkat tillstånd och utan giltigt körkort i en bil körde förbi ett fordon på E6 utanför Uddevalla som stod konstigt parkerat utmed vägen. I bilen satt en man som Patrik enligt uppgift i förhör uppfattade som död.

Mannen var 66-årige lastbilschauffören Håkan som i sin privatbil var på väg hem från jobbet. Patrik rotade igenom fordonet och åkte sedan därifrån för att en stund senare återvända tillsammans med kumpanen Stefan.

Efter att ha muddrat den döde Håkan på hans värdesaker, rullade man iväg bilen ned mot en närbelägen bensinstation. Där fortsatte man att rota igenom fordonet, utan tanke på att förehavandena registrerades av bensinmackens övervakningskameror. När duon hittat allt av värde och intresse lämnade de platsen.

Uppgifter har framkommit om att Håkan eventuellt inte var död när han rånades. Enligt dessa ska Patrik ha dunkat Håkans huvud i vindrutan medan han ännu var vid liv. Domstolen anser dock att detta inte klart går att fastställa från övervakningsbilder och den osäkra rättsmedicinskt fastställda tidpunkten för Håkans död, varför man väljer att fria i den delen av åtalet.

Anhöriga säger till media att de av två onda ting ändå hoppas att Håkan var död när han utsattes för brott. ”Det känns bättre att tro det.”

Den ene gärningsmannen, Patrik Eklund.

Patrik kunde samma dag gripas av polisen. I den bil han använt och i bostaden påträffades en del av Håkans tillhörigheter. Senare kunde även kumpanen Stefan gripas.

De två har dömts i separata rättegångar. 39-årige Patrik Eklund dömdes i april till fängelse i 1 år och 8 månader. Domen innefattar också en lång rad andra brott, däribland bilstöld, egenmäktigt förfarande, häleri, narkotikabrott, olovlig körning och smitning från trafikolycksplats. Han stod även åtalad för misshandel men frikändes från den åtalspunkten.

Patrik är tidigare dömd vid ett flertal tillfällen för bland annat medhjälp till försök till utpressning, skadegörelse, grov misshandel, människorov, rån, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, dopningsbrott, olovlig körning, olovligt brukande, rattfylleri, brott mot knivlagen, stöld, bokföringsbrott och skattebrott.

I juni dömdes 52-årige Stefan Andersson för sin inblandning i likplundringen till 10 månaders fängelse. Domen innefattar flera andra brott, däribland grov stöld, olovligt förfogande, olovlig körning och narkotikabrott. Han stod åtalad för ytterligare ett fall av stöld men frikändes från den åtalspunkten.

Stefan har sedan tidigare en lång rad domar på sig för bland annat grov stöld, narkotikabrott, misshandel, försök till stöld, häleri, urkundsförfalskning, rattfylleri, olaga hot, tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovligt brukande, vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.