tommy-robinson-gripen

Robinson när han greps 2018

Utrikes

Livesände utanför rättegång – döms till drygt ett års fängelse efter rekordsnabb process

Publicerad 5/26/2018
Annons

På fredagen greps medborgarjournalisten och tidigare EDL-ordföranden Tommy Robinson utanför en domstol i Leeds där han live-rapporterade om en rättegång mot ett muslimskt grooming-gäng som åtalats för grova brott. Enligt uppgift dömdes Robinson till 13 månaders fängelse i en rekordsnabb rättsprocess någon timme efter gripandet. Det befaras nu att han kommer att mördas av sina fiender i fängelset.

Robinson greps och anklagades för störande av allmän ordning (breaching the peace). Enligt uppgift ska han dock inte ha gjort något annat än att via sin mobil live-streama sina kommentarer om den pågående rättegången inne i domstolslokalen.

Efter en timme avbröt emellertid polisen sändningen och grep Robinson. Gripandet filmades av personer på platsen där man kan se att Robinson inte gör något motstånd men upprepar sin fråga till polisen om vad det är han har gjort som är brottsligt.

Robinson har sedan tidigare en villkorlig dom emot sig för domstolstrots efter att ha råkat ut för ett liknande gripande i samband med en bevakning av en rättegång gällande en gruppvåldtäkt. Den domen har nu enligt uppgift rivits upp och omvandlats till fängelse och adderas till påföljden för det nu påstådda brottet.

Robinson lever sedan flera år tillbaka under ständigt dödshot från radikala muslimska och kriminella grupperingar i England som han under sin tid som ledare för EDL och senare vars förehavanden han ägnat mycken tid och kraft åt att avslöja och kritisera. Han är en välkänd profil i den invandringspolitiska debatten och har tidigare blivit svårt misshandlad på grund av sitt politiska engagemang.

Robinson själv och många andra bedömer att risken är stor för att han kommer att misshandlas eller till och med mördas om han sätts i fängelse tillsammans med sådana personer med muslimska invandrarbakgrund som dömts för olika grova brott och som hyser ett brinnande hat mot Robinson.

En av dem är den brittiska medieprofilen Katie Hopkins som arbetat för flera av Storbritanniens största medier men sedan en tid tillbaka är knuten till kanadensiska Rebel Media.

Många är också upprörda över det ingrepp från staten mot yttrande- och pressfrihet som man anser att gripandet och domen mot Robinson är ett yttryck för och som man menar är sådant som förknippas med diktaturstater.

Protester uppges ha ägt rum under lördagen utanför premiärministerbostaden på Downing Street i London med krav på att Tommy Robinson friges. På Twitter används nu hashtaggen #FreeTommy för att diskutera händelsen.

Demonstranter sjunger om Tommy Robinson för premiärminister Theresa May:

https://youtu.be/5_oQAYuTRFs

Live-sändning från demonstrationen:

https://www.youtube.com/watch?v=QXRmDO5DYGo

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons