mord-nydala-malmo-4773
Inrikes

Livstids fängelse för dödsskjutning i Malmö

Publicerad 5/13/2019
Annons

23-årige Zakriya Awad Mezar döms av Malmö tingsrätt till livstids fängelse för en gängrelaterad dödsskjutning och ett mordförsök i Nydalaparken i Malmö i somras. Ytterligare tre personer stod åtalade för mord men frias i brist på bevis.

Händelsen inträffade den 3 juli förra året. Två män sköts i vad domstolen beskriver som ”en ren avrättning”. Det ena offret sköts i ryggen med fyra skott och avled. Det andra offret överlevde på grund av att ammunitionen i Zakriyas vapen tog slut när det dödande skottet mot huvudet skulle avlossas. Han åsamkades dock livshotande skador efter att ha skjutits i flera andra kroppsdelar.

De fyra åtalade i målet och de två brottsoffren hade tidigare ingått i samma gängkonstellation men blivit osams efter en intern konflikt.

Zakriya greps dagen efter mordet och mordförsöket. Han hade då 30 000 kronor i kontanter på sig och sitt pass. Han hade enligt polisens bedömning för avsikt att fly utomlands.

Advokatarvodena uppgår till över en miljon kronor och ska enligt domstolen bestås av skattebetalarna. En livstidsdom i Sverige innebär i snitt 16 års inlåsning. Kostnaderna för skattebetalarna för Zakriyas fängelsevistelse kommer att bli cirka 25 miljoner kronor.

Zakriyas advokat Lars Kruse har meddelat att man avser överklaga domen. Man hävdar att det överlevande offret vittnat falskt när han pekat ut Zakriya som skytten.

Det överlevande offret lever efter att ha vittnat under dödshot och har placerats i vittnesskydd på hemlig ort och med ständig polisbevakning. Det är oklart med vilket belopp den åtgärden belastar skattebetalarna.

Zakriya är tidigare dömd för bland annat grov olovlig körning, sexköp, rån, narkotikabrott, ringa misshandel och försök till rån.

Två medåtalade fälls för andra brott
Malmö tingsrätt friar de övriga tre män som stod medåtalade för mordet. Åklagaren hade yrkat att samtliga fyra skulle fällas eftersom de begått handlingarna i samförstånd. Det resonemanget avvisades dock av domstolen som anser att de tre lika gärna kan ha blivit överraskade av Zakriyas handlingar som varit införstådda med dem.

Medåtalade 22-årige Nasim Al Janabi fälls däremot för grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott och döms för dessa brott till fängelse i 1 år och 6 månader. Det handlar om åldringsbrott där Nasim varit delaktig i telefonbedrägerier syftande till att lura personer att lämna ut koder eller bank-ID så att offrets bankkonto kunde tömmas.

Advokatkostnaderna relaterade till Nasim uppgår till drygt en miljon kronor och ska bestås av skattebetalarna.

Nasim är tidigare dömd för bland annat grov olovlig körning, narkotikabrott, brott mot knivlagen och diverse trafikbrott.

Medåtalade 23-årige Bilal El Halabi fälls för grovt bedrägeri och döms endast till villkorlig dom. Bedrägerierna är relaterade till åldringsbrott.

Försvarskostnaderna relaterade till Bilal uppgår till cirka en halv miljon kronor och ska enligt domstolens beslut bestås av skattebetalarna.

Bilal är tidigare dömd för bland annat olaga hot, narkotikabrott och rattfylleri.

Medåtalade 22-årige Mustapha Hassoun stod inte åtalad för några andra brott än mordet och mordförsöket och döms därför inte till någon påföljd. Han är dock tidigare dömd för en lång rad brott bland annat grov misshandel, olaga hot, rån, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, försök till stöld, olovlig körning och häleri.

Advokatkostnaderna för Mustapha uppgår till cirka en halv miljon kronor och ska bestås av skattebetalarna.

Samtliga fyra är svenska medborgare och kan därför inte utvisas för begångna brott.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons