I Gävleborgs län har tolv äldreboenden lagts ned av besparingsskäl de senaste fem åren. Detta samtidigt som beräkningar visar att det finns ett stort behov av äldreboenden på grund av en åldrande befolkning. Samhällsnytt har tittat närmare på en kommun som sparat miljontals kronor på nedskärningar i äldreomsorgen.
En av de kommuner där flest äldreboenden har försvunnit är Ljusdal. Sammanlagt handlar det om fyra boenden med 68 platser som dragits in, vilket resulterat i att kötiden för att få en plats har blivit längre. Det rapporterar SR.
LÄS ÄVEN: Två miljoner migranter – Sverige nu bland de som har högst andel människor födda utanför landet
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Omsorgschef: “Vi har inte så mycket annat att spara på”
Anna Forsberg som är chef för äldreomsorgen i Ljusdal försvarar kötiderna med att de ändå kan erbjuda boendeplats inom tre månader. Men nedläggningarna har inte förändrat den ekonomiska situationen nämnvärt i kommunen och därför tvingas äldreomsorgen nu spara ytterligare 16,6 miljoner kronor vilket innebär att ännu fler platser i äldreomsorgen ska bort.
– Det kan det bli. Vi har fortfarande ett tungt ekonomiskt läge och vi har inte så mycket annat att spara på, resonerar Forsberg.
Ljusdal har storsatsat på migranter
Samhällsnytt har tittat närmare på Ljusdals engagemang för nyanlända migranter under de senaste åren. Enligt siffror från Migrationsverket över antalet mottagna och anvisade har den lilla kommunen Ljusdal med sina strax över 19 000 invånare tagit emot flera hundratals migranter de senaste åren.
LÄS ÄVEN: Elever i Lindesberg tvingas äta fil till lunch – när kommunen satsar på migranter
I slutet av 2017 uppmärksammade lokaltidningen HelaHälsingland Migrationsverkets prognos som indikerade att 1 807 nyanlända skulle flytta till Gävleborgs län under det kommande året. Av dessa var 210 individer på anvisning och Ljusdal var den kommun som skulle ta emot flest med sina 45. Året dessförinnan anvisades 413 personer till länet.
Integrationsevenemang i Ljusdals kommun. Faksimil Facebook
Kommunstyrelseordförande: “Det börjar bli ansträngt”
Redan år 2014 – när Migrationsverket presenterade sin prognos om att närmare 100 000 migranter skulle invandra till Sverige det kommande året – gick 14 kommunstyrelseordförande, däribland Leif Persson (S) från Ljusdal, samman och författade en skrivelse till medlemsorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) i vilken de krävde åtgärder.
– Vi har tagit det här initiativet eftersom att vi måste få till en dialog med Migrationsverket. Vi tar emot väldigt många i en liten kommun och det börjar bli ansträngt. Det finns flera stora kommuner i landet som tar emot väldigt få, säger Ljusdals kommunstyrelseordförande, Leif Persson.
Integrationschef: “Lös problemet – ta in fler utländska medborgare”
Men två år senare var det enligt statstelevisionen frid och fröjd i Ljusdal. Fokus för rapporteringen var att “Ljusdal lär Japan att ta emot flyktingar”.
LÄS ÄVEN: Ystad slopar varm mat för äldre – storsatsade på migranter
Kenneth Forssell som då var chef för Ljusdals kommuns integrationsverksamhet hade reste till Japan för att i en påtryckningskampanj hjälpa FN:s flyktingorgan UNHCR att påverka den japanska staten till en öppnare hållning till asylinvandring. Forssell slog bland annat fast att man löser problematiken med en åldrande befolkning genom ökad invandring.
– Det finns likheter mellan Japan och Ljusdal. De har precis som vi en upp och nedvänd befolkningspyramid. Både Japan och Ljusdal har en åldrande befolkning. Vi tappar människor i Ljusdal och samma sak sker i Japan. Ett sätt att lösa problemet är att ta in utländska medborgare, hävdade ansåg Forsell.
“Kul att vara bäst på mottagande”
Tidigare har Forssell i lokaltidningen HelaHälsingland uttryckt stolthet över att “Ljusdal är bäst på att ta emot i länet”.
Av artikeln framgår det att kommunen under de nio första månaderna 2015 tagit emot flest anvisade i länet och gjort prioriteringar för att ordna boende till 60 av dessa.
– Det är lite kul att vara bäst i länet, stoltserade Forssell.
Fyra år senare visar det sig att Ljusdal också är bäst i länet på att lägga ned boenden inom äldreomsorgen.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.