Om två veckor lämnar Stefan Löfven både uppdraget som statsminister och som ledare för Socialdemokraterna. Som statsminister lämnar han över ett Sverige med eskalerande systemhotande kriminalitet, EU:s högsta arbetslöshet (i stället för en utlovade lägsta) och djupa hål i välfärden, och som S-ordförande ett parti med sjunkande väljarstöd. Men Löfven ångrar ingenting av hur han regerat Sverige eller styrt sitt parti.
Löfven är tydlig när han får frågan i en avskedsintervju med vänsterliberala Dagens Nyheter: “Jag har inget direkt som jag tänker att det där skulle jag inte ha gjort.” Hans uppfattning är att han gjort ett bra jobb som statsminister och partiledare och känner inget behov av at idka någon självkritik.
Tvärtom känner sig Löfven stolt och anser att han med sitt regerande vänt utvecklingen i Sverige till det bättre. Det är emellertid en uppfattning som inte delas av hela det svenska folket.
“Överraskad” över att S-väljare går till SD
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkessons har kallat regeringen Löfven för “historiskt svag och dålig” och under perioden har hans parti ökat lika mycket som Socialdemokraterna minskat i väljarstöd. Framför allt är det Socialdemokraternas kärnväljare, arbetarna i LO-kollektivet som strömhoppat till SD.
Löfven får en fråga om detta av DN och svaret är att han känner sig “överraskad” av den utvecklingen. Hans förklaring är att arbetarna i Sverige inte förstår sitt eget bästa, som är att rösta på Socialdemokraterna, utan har vilseletts av “populismen” så att de inte förstår att SD är ett “löntagarfientligt parti”.
En liknande förklaring har Löfven till varför väljarstödet för Socialdemokraterna minskat generellt under hans ledarskap. Svenska folket har exempelvis inte förstått hur mycket hans parti har gjort för att stoppa gängkriminaliteten, en av de frågor som står högst på agendan för väljarna idag. De begriper inte att det tar tid innan resultaten visar sig.
Lovade EU:s lägsta arbetslöshet – gav Sverige den högsta
Det svikna löftet till väljarna om att Sverige år 2020 skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet är inte heller något som Löfven känner någon skuld för eller ser som ett misslyckande, trots att vi nu i bjärt kontrast i stället har näst intill de högsta arbetslöshetssiffrorna i hela unionen. Löfven lägger skulden på corona-pandemin trots att den drabbat inte bara Sverige. Han menar också att den officiella jämförande arbetslöshetsstatistiken ljuger.
Även här är det fördröjningseffekten som spökar menar Löfven. När han har avgått kommer jobben att ta fart beroende på den omställning som rödgröna regeringen har tagit på sig ledartröjan för. Han tycker inte att han har något att skämmas för när det gäller arbetsmarknadspolitiken utan tvärtom att han och hans partikamrater stolt “ska sträcka på ryggen”.
Muslimska terrordådet “en blixt från en klar himmel”
Löfven säger att det muslimska terrordådet på Drottninggatan 2017 är ett av de starkaste minnen han bär med sig från sin regeringsperiod. Men trots att sådana dåd under lång tid begåtts i andra europeiska länder och Sverige haft en extremt hög muslimsk invandring menar Löfven att dådet “kom som en blixt från en klar himmel”.
Han har tidigare använt uttrycket “vi såg det inte komma” om händelser och samhällsproblem som hans kritiker menar kunde ha både förutsetts och förhindrats.
Stolt över JÖK-överenskommelsen
Lite extra stolthet känner Löfven över att han lyckats bryta sönder blockpolitiken genom att använda Sverigedemokraterna som slagträ. JÖK-regeringen med C och L som stödpartier har varit historiskt instabil. Blockpolitiken har varit “fördummande” menar Löfven.
Kritiker menar att det verkligt fördummande varit att låta regeringsbildningen uteslutande handla om att hålla SD utanför inflytande i stället för att ha fokus på sakpolitik och att regera landet på ett kompetent sätt.
Historiskt är också att Löfven som ende svenske statsminister stått inför misstroendeomröstningar vid två tillfällen. I november kan den regering han lett stå inför ytterligare två sådana situationer – det är inte säkert att riksdagen kommer att tolerera den nya S-ledaren Magdalena Andersson som statsminister och inte heller att regeringens budget godkänns.
Om Löfven ändå måste nämna något han ångrar så är det i så fall att han och den rödgröna regeringen inte klarat att gå ännu snabbare fram med att driva igenom sin politik, att man inte bara kunnat “slå till på volley” utan tvingats utreda allting. Men det är politikens villkor, konstaterar han.
Varnar för “högerextrema” SD
Löfven varnar i sammanhanget för de “högerextrema” Sverigedemokraternas och deras “populism” som han menar exploaterar människors rädsla och otrygghet och utlovar “enkla lösningar” på problem som Socialdemokraterna förstår är komplicerade och svåra att lösa.
– Det bästa vi kan göra för landet är att visa att det är den samhällsutveckling som vi socialdemokrater står för som är den rätta. Det görs inte i en handvändning. Det tar några år innan du har vänt på skutan.
Till dess Socialdemokraterna har lyckats med det menar Löfven att svenska folket får bita ihop och leva med den desperation över att exempelvis gängskjutningarna fortsätter, en känsla som han i sig säger är “förståelig” men för vilken boten inte är att rösta på SD.
En högerkonservativ blockregering med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna menar Löfven skulle vara den mest “löntagarfientliga” i den svenska demokratins historia. Han hyser gott hopp om att väljarna ska inse det fram till valet nästa år och Socialdemokraternas kräftgång i Sverige ska vändas i framgång, så som skett i en del andra länder på sistone.
Tycker svårt covid-sjuk SD-topp får skylla sig själv
Löfven har heller inga “krya på dig”-hälsningar till Sverigedemokraternas ideologiska profil Mattias Karlsson som intensivvårdats och så när strukit med i covid-19. Enligt Löfven har Karlsson sig själv att skylla som inte vaccinerat sig och borde skämmas över att ha tagit upp en sängplats i sjukvården.
Det väckte bred kritik när Löfven bröt mot corona-restriktionerna och gav sig ut för att handla julklappar och därmed äventyrade både sin egen och andras liv och hälsa. Kritiken skrattade han efteråt bort i SVT:s soffprogram där fokus för frågorna i stället låg på vad för spännande statsministern köpt till sin fru.
Inga bestämda framtidsplaner
Vad Löfven ska göra efter att han slutar som statsminister och partiledare har han ännu inte bestämt. Men det blir inget framskjutet uppdrag i toppolitiken lovar han.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.