Sverigedemokraternas närvaro i rikspolitiken har vänt upp och ned på det politiska tänket inom Alliansen i allmänhet och C och L i synnerhet. Nyligen röstade Liberalerna nej till sin egen statsministerkandidat Ulf Kristersson. Nu överväger partiet att rösta ja till motståndarlagets kandidat, Stefan Löfven, som man efter valet röstade ned.

Anonyma källor inifrån Alliansen har tidigare avslöjat att L-ledaren Jan Björklund går i tankar om att släppa fram och själv ingå i en S-ledd regering med Stefan Löfven som statsminister. De senaste dagarna har sådana signaler också kommit från ett flertal L-distrikt där man säger att man inte stänger några dörrar – utom den mot Sverigedemokraterna.

I helgen träffades Björklund och gräddan inom partiet för att bland annat diskutera hur man fortsatt ska förhålla sig i regeringsfrågan. Enligt uppgift ska Björklund ägnat merparten av tiden åt att få mandat att förhandla fram en S-ledd regering där L ingår och ha fått större gehör för den linjen än den motsatta, som partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson står för och som avvisar tanken på att låta Löfven sitta kvar.

Från socialdemokratiskt håll uppmuntras Björklunds linje, dels därför att den borgar för fortsatt S-styre över denna mandatperiod, men också därför att den innebär en splittring av Alliansen som stärker S parlamentariska ställning mer långsiktigt, en målsättning som Löfven deklarerade som ett av sina primära redan på valnatten.

Liberalerna uppges nu invänta någon form av signal från Centerpartiet om att agera på samma sätt, innan man offentliggör sitt stöd för Löfven och en S-ledd regering.