En privat pratstund och uppmuntrande handskakning fick sexbrottslingen, som befann sig illegalt i landet, av Sveriges statsminister. Samtidigt fördömer Stefan Löfven offentligt svenska medborgare som vågar kritisera hans politik.

Igår kunde Samhällsnytt avslöja att talespersonen för gruppen ”ensamkommande flyktingbarn”, Arif Mo, som han heter på Facebook, dömts för sexuellt ofredande mot en 14-årig flicka på ett konfirmationsläger i fjol.

Idag kan vi berätta att Sveriges statsminister Stefan Löfven personligen träffat Arif, samtalat och även skakade hand med honom. På en video som lades upp av Arif själv på hans YouTube-kanal i juli i år syns en avslappnad statsminister som skrattar glatt och poserar för bilder med den illegala sexbrottslingen. Enligt den kommentar på engelska som talespersonen har skrivit under klippet handlade mötet om att uppmärksamma ”situationen för flyktingar i Sverige”.

https://www.youtube.com/watch?v=U1-m8qwKTKI

Klippet lades ut av Arif den 14 juli 2017, vilket tidsmässigt ligger strax efter politikerveckan i Almedalen. Vid denna tidpunkt stod Arif åtalad för sexbrottet. Det finns även en annan bild från till synes samma tillfälle som florerar i sociala medier. Bilden ska ha varit upplagd på Arifs instagram-konto, som numera är stängt, den 2 mars – när Arif var under utredning för brottet som begicks i november 2016.

Den afghanske medborgaren fick ett avslag på sin asylansökan från Migrationsverket redan i oktober 2015 då han även skrevs upp i ålder. Avslaget stod sig sedan i alla överklagandeinstanser och vann laga kraft. Arifs ärende överlämnades till polisen för verkställighet. Men trots detta fortsatte han att uppehålla sig i landet.

LÄS MER: ‘Ensamkommandes’ talesperson lovade följa svenska lagar – döms för sexuellt ofredande mot minderårig

Presstjänsten slutade svara på meddelanden
Samhällsnytt var i kontakt med statsministerns pressekreterare Jonatan Holst för att klargöra under vilka omständigheter mötet ägde rum. Men efter att ha mottagit ett mejl från Samhällsnytt med en länk till videon ovan slutade Holst att svara på våra meddelanden.

Samhällsnytt noterar att svenska medborgare, som yttrar kritik mot den förda politiken, blir offentligt fördömda av statsministern. Ett av de mest uppmärksammade fallen skedde i vintras när Stefan Löfven offentligt recenserade privata åsikter om tillståndet i landet som författaren Katerina Janouch yttrat i en intervju i tjeckisk tv. Statsministern kallade Janouch för ”en person som gör ett väldigt konstigt uttalande”. Samtidigt får en person som uppehöll sig i landet olagligt och befann sig under utredning för sexbrott mot barn en privat pratstund och uppmuntrande handskakning från statsministern.

Samhällsnytt sökte Arif för kommentar utan någon framgång.