norlen-lofven
Inrikes

Löfvens ultimatum till talmannen: ”Om S ska ingå i regeringen ska jag vara statsminister”

Publicerad 10/30/2018
Annons

Avsatte statsministern Stefan Löfven, som leder Sveriges expeditionsministär fram till dess en ny regering har bildats, kräver att få bli statsminister också i en kommande regering. I annat fall kommer Socialdemokraterna att säga nej till att ingå i regeringsunderlaget.

Efter att både Stefan Löfven och Ulf Kristersson misslyckats med att få fram ett regeringsunderlag har talmannen Andreas Norlén valt att inte ge uppdraget till någon ytterligare partiledare. I stället gav han sex av de åtta partiledarna fyra regeringsalternativ att gemensamt diskutera i gruppsamtal.

Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt stänger talmannen ute från samtalen eftersom han anser det bestämt på förhand att varken SD eller V ska ingå i den nya regeringen. Norlén ska dock träffa de två för enskilda samtal.

I två av de fyra presenterade alternativen ingår Socialdemokraterna. Löfven begränsade direkt förhandlingsutrymmet genom att deklarera att varje regering som Socialdemokraterna ingår i ska ha honom som statsminister.

De kommentarer som hittills lämnats av de partiledare som deltagit i samtalen är tvetydiga. Löfven antyder att man kommit ett litet steg vidare på vägen mot en regering medan Ulf Kristersson indikerade att positionerna är lika låsta som tidigare.

De fyra regeringsalternativ som ska diskuteras är dessa:

  • Socialdemokraterna + Miljöpartiet + Alliansen
  • Socialdemokraterna + Miljöpartiet + Centerpartiet + Liberalerna
  • Alliansen + Miljöpartiet
  • Alliansen enligt det förslag om ”3-2-1” som Ulf Kristersson lade fram i samband med att han anförtroddes regeringsbildaruppdraget

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons