Sedan hösten har det uppmärksammats att Lomma kommun i Skåne lägger mångmiljonbelopp av skattebetalarnas pengar i ”strategiska markförvärv”. Dessa fastigheter blir sedan boenden för migranter. Tidigare i veckan framkom det uppgifter om att kommunen tillhandahåller en gård till en enskild migrantfamilj.

Det var i september som Lomma kommun köpte en gård i Bjärehovsparken i centrala Bjärred för 5,6 miljoner skattekronor. Det var inte känt vad kommunen planerade att göra med fastigheten utan istället beskrev dåvarande ordförande i kommunstyrelsen Anders Berngarn (M) det hela luddigt.

– Den ligger strategiskt och därför har vi länge velat ha den för att kunna utveckla området.

Sedan hösten har kommunens olika förvaltningar fått frågan om de kan tänkas att ha någon användning för gården. Socialtjänsten flaggade direkt sitt intresse och får nu ta hand om gården efter att fastighetsavdelningen har genomfört renoveringar. I slutet av februari får en migrantfamilj lyckan att flytta in i det nyrenoverade huset i härlig skånsk lantidyll.

Lomma kommun legitimerade nyligen ett annat fastighetsinköp med motiveringen ”I en kommun som Lomma där det är stor bostadsbrist, är det svårt att tillgodose det efterfrågade behovet. Det är kommunens ansvar att ordna boende till våra nyanlända”.

Kritiken mot att det råder en svår bostadsmarknad för andra grupper än nyanlända bemöter kommunen med att det endast handlar om en temporär lösning för migrantfamiljen och i väntan på att man ska komma underfund med vad man ska göra med sitt ”strategiska markförvärv”.

Borgeby gårdshotell för 16,5 miljoner kronor
I höstas uppmärksammade Samhällsnytt att Lomma kommun köpte Borgeby gårdshotell med anor från 1800-talet för hela 16,5 miljoner skattekronor för att kunna tillhandahålla boende åt migranter. De hittills kända fastighetsaffärerna har kostat skattebetalarna omkring 22,1 miljoner kronor.

Gårdshotellet är beläget 50 meter från anrika Borgeby slott och endast 3,5 kilometer från stranden i Bjärred.

Enligt beskrivningen av gårdshotellet är det ett ljust inrett lägenhetshotell med egna kök och Wi-Fi.

LÄS ÄVEN: Kommun köper gård för 16,5 miljoner till nyanlända migranter

LÄS ÄVEN: Kom som asylsökande – fick en villa i Nacka värd 11,5 miljoner