Med omkring ett och ett halvt år kvar till valet meddelade C-ledaren Annie Lööf på måndagen att hon öppnar för fortsatt samarbete med regeringen och Socialdemokraterna, något som välkomnas av statsminister Stefan Löfven.

Det är i en intervju med Expressen som Annie Lööf säger att hon kan tänka sig sitta med i en socialdemokratisk regering efter nästa val. Lööf, som tillsammans med Liberalerna och januariöverenskommelsen spräckte alliansen genom sitt stöd till regeringen, vill fortsatt inte ha med Moderaterna att göra så länge partiet är beredda att budgetförhandla med Sverigedemokraterna.

– Man kan inte samtidigt budgetförhandla med Centerpartiet om man också budgetförhandlar med Sverigedemokraterna, säger hon till Expressen och tillägger:

– Att man nu vill ta in Sverigedemokraterna i värmen, budgetförhandla med dem och bilda regering med stöd av deras röster gör att borgerligheten kommer vara fortsatt delad.

Lööf menar att Centerpartiet är ganska nöjda med den position man i dag har som stödparti till regeringen. Denna påstådda ”strategiska mittposition” tror man sig också kunna vinna på mer i nästa val.

– Många etiketterar oss som ett utpräglat mittenparti och det tror jag har att göra med att man ser att vi både kan samarbeta med Socialdemokraterna såväl som den tidigare alliansen. Vi darrar inte på manschetten när det gäller samarbete med Sverigedemokraterna och just den tydligheten över tid tror jag väljare till både höger och vänster uppskattar, säger hon.

”Grundläggande värderingar”

Vidare säger hon att det som bland annat styr Centerpartiet efter nästa val är hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ”ytterkanterna”.

Men skälen man avvisar SD och Vänsterpartiet med med skiljer sig åt. I SD:s fall är det ”grundläggande värderingar och synen på fria medier och kvinnors rättigheter” medan det i V:s fall handlar om ”en dålig ekonomisk politik”.

V har man dock tidigare förhandlat med.

– Jag utgår från att Centerpartiet kommer ha en nyckelroll även efter nästa val och vi är beredda att hitta vägar fram där vi får en stabil regering.

Glad Löfven hyllar C

Statsminister Stefan Löfven välkomnar Centerpartiets fortsatta stöd.

– Vi har och har haft ett bra samarbete med Centerpartiet i ett svårt parlamentariskt läge. Men också efter nästa val kommer det att behövas samarbeten för att ta Sverige framåt. Vi socialdemokrater går till val själva. Vi kommer även efter valet att söka samarbeten med partier som vill lösa samhällsproblemen, står upp för alla människors lika värde och som vill bygga ett starkare och tryggare Sverige. Hur det blir efter nästa val är upp till väljarna”, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

Liberalerna återgår till alliansen

I förra veckan meddelade Nyamko Sabuni och Liberalerna att man avser lämna januariöverenskommelsen för att återansluta till alliansen vid valet.

– Vi går till val för att bilda regering med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna men vi kommer att prata med alla partier och bygga majoriteter där det finns, säger Nyamko Sabuni till SVT Nyheter.

Enligt Sabuni utesluter man en regering där Sverigedemokraterna ingår men kommer att samtala med alla riksdagspartier.

Liberalernas beslut välkomnades av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Det är naturligtvis positivt att ännu ett parti är berett att prata med oss, säger han till SVT Nyheter.

C-röst blir röst på Löfven

På måndagskvällen reagerade många på beskedet genom att konstatera att en röst på Centerpartiet blir en röst på Stefan Löfven, något Annie Lööf via ivrigt twittrande gjorde sitt bästa för att avfärda.