Arrestering

Spansk polis arresterar medlemmar ur ”Los Suecos”. Faksimil Svt / Youtube

InrikesUtrikes

”Los Suecos” kan få sina straff mer än halverade i Sverige

Publicerad 5/8/2022
Annons

Tre medlemmar av det kriminella gänget ”Los suecos” dömdes nyligen till 34 års fängelse vardera. Nu upplyser SVT om EU-regler som gör gällande att männen kan ansöka om att avtjäna sina straff i Sverige istället för Spanien och därmed få sina straff mer än halverade.

Enligt SVT döms männen för ”mordförsök på en barnfamilj” i Málaga 2018. Det var dock inte vilken barnfamilj som helst. Pappan var den 34-årige knarkhandlaren Sofian Mohamed A. B. från Marocko. En bomb exploderade vid familjens hem men ingen skadades. Kort därpå exploderade ytterligare en bomb vid en lagerlokal ägd av Mohamed, i San Pedro de Alcántara.

LÄS ÄVEN: M-politiker: Paludan förtjänar att dö som Lars Vilks

”Svenskarna” – nordafrikanska invandrare

Gänget, som enligt El Pais består av män med nordafrikanska rötter har fått namnet ”Los suecos” – svenskarna – på grund av att de varit bosatta i Malmö, där de även misstänks vara involverade i flera mord och sprängningar kopplade till storskalig narkotikahandel och penningtvätt. Svenska myndigheter har dock inte lyckats döma männen för någon allvarligare brottslighet.

– De här männen har varit aktuella i flera utredningar kring dödligt våld i Malmö. Det är en stor framgång att de, för brott begångna i Spanien, inte längre kan driva på våldsspiralen i vår stad, sa Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande dagarna efter domen.

LÄS ÄVEN: Polisen slog till mot mördarligan ”Los suecos” – svenskarna – i Costa del Sol

Kan släppas efter 12 år istället för 34

De tre som nu dömts har ännu inte ansökt om att avtjäna sina straff i Sverige men SVT vänder sig till Rikke Nielsen, expert på Kriminalvården, för att förhöra sig om möjligheterna.

Statstelevisionen påpekar att eftersom den maximala tiden för ett tidsbestämt straff i Sverige är 18 år, kan männens 34 år långa straff först kortas ned till 18 år och sedan kan de släppas ut efter två tredjedelar av detta, alltså 12 år.

– Det kan sluta så. Men processen är långt ifrån klar än, säger Rikke Nielsen.

Enligt EU-reglerna som SVT åberopar ska den dömde avtjäna sitt straff i det land dit anknytningen är starkast och där återanpassningen till ett laglydigt liv bedöms vara mest gynnsam. Det krävs även att spanska myndigheter godkänner en eventuell ansökan.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons