När doktoranden och yazidiern Firas Jumaah inte återvände från det bröllop han skulle besöka i Irak började handledaren Charlotta Turner på Kemicentrum vid Lunds universitet ana oråd. Det skulle visa sig att Jumaah i själva verket tagit sig till Irak efter ha fått uppgifter om att hans familj tvingats fly efter att IS intagit grannbyn där man dödat yazidiska män.

– Jag började följa nyheterna väldigt noga och läste på om yazidierna och förstod hur utsatt folkgruppen var, säger Charlotta Turner, professor i analytisk kemi.

– Min fru var panikslagen, alla var chockade över hur IS betedde sig. Jag tog första planet dit för att vara med dem, vilket liv skulle jag ha om något hände dem och jag inte var där? säger Firas Jumaah som tog sig in i den nyblivna krigszonen och återförenades med familjen.

I Irak hade Jumaahs familj gömt sig i en gammal fabrik tillsammans med andra yazidiska familjer. Han ringde till Turner för att berätta varför han inte återvänt och bad henne skriva ut honom från utbildningen. Turner valde dock att sätta samman ett kristeam för att rädda doktoranden.

Man blixtanställde Jumaah samtidigt som säkerhetschefen Per Gustafson satte ihop en räddningsaktion i Irak. Man använde sig av ett transport- och säkerhetsföretag man upphandlat som verkar över hela världen. Snart skickades två Toyota Land Cruisers med beväpnade livvakter in i krigszonen för att frita familjen. Några timmar senare flögs de ut från Mellanöstern.

– Jag har aldrig känt mig så priviligierad, så VIP. Samtidigt var det svårt och jag kände mig feg, för jag lämnade ju mamma och syskon bakom mig, berättar Firas Jumaah.

– Jag har kompisar som i efterhand trott att jag är en hemlig agent, de kan inte tro att en professor i Lund hade makt att hämta ut en vanlig doktorand.

– I Irak vågade jag aldrig berätta att jag var yazidier, i Sverige är jag lika mycket värd som alla andra. Jag känner mig stark, jag tillhör samhället och gör mina plikter för det, säger han och tillägger att regler som är lika för alla är något som är jättebra med Sverige.

Familjen har snart betalat tillbaka vad räddningsaktionen kostade universitetet.