På onsdagen gjorde Moderaterna ett utspel om att Sverige måste följa Danmarks exempel och hyra fängelseplatser i utlandet för utvisningsdömda brottslingar. Men när riksdagen samma dag tog ställning till exakt ett sådant förslag röstade samtliga M-ledamöter nej.

Den socialdemokratiska regeringen i Danmark meddelade på onsdagen att man tecknat avtal med Kosovo om att dit överföra utlänningar som begått brott i Danmark och ska utvisas efter avtjänat straff. Det handlar om i första skedet 300 cellplatser.

LÄS ÄVEN: Danmark hyr 300 fängelseplatser i Kosovo för utlänningar

Beskedet fick Moderaterna i Sverige att göra ett utspel där man kräver att Sverige följer det danska exemplet. I ett pressmeddelande som slogs upp stort av bland annat TV4 skrev partiet att ”trycket på Kriminalvården är mycket högt”, att ”full beläggning i princip råder på samtliga tre säkerhetsklasser” att ”det är uppenbart att det kommer krävas ytterligare kapacitetsökningar för att möta den ökande brottsligheten” och att ”möjligheterna att hyra fängelseplatser i Kosovo bör utredas”.

Det föll sig så att riksdagen på onsdagen också skulle ta ställning till en motion från Sverigedemokraterna om att hyra fängelseplatser utomlands på det sätt som Danmark nu gör och som Moderaterna i sitt pressmeddelande krävt. Förvåningen blev därför stor när hela den Moderata riksdagsgruppen mangrant röstade nej till förslaget.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell gjorde på onsdagskvällen ett försök att rädda partiets ansikte genom att motivera sitt nej med att man vill först vill tillsätta en långtidsutredning som ska samordnas med en annan utredning om huruvida det går att verkställa fler utvisningsdomar.

”Så Moderaterna alltid gör”

Mångårige SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth kallar Forsells förklaring för ”struntprat” och att det i stället handlar om partipolitisk prestige.

– Det är så här Moderaterna alltid gör. Man säger nej till SD:s förslag och lägger sedan ett eget så att det blir deras grej och inte SD:s.

Samnytt har vid flera tillfällen rapporterat om hur Moderaterna i den politiska debatten säger en sak men sedan gör en annan. Exempelvis var partiet retoriskt bestämda om att det hitresta tiggeriet skulle förbjudas men röstade sedan nej till ett tiggeriförbud.