En icke namngiven moderat riksdagsledamot tror att nästa statsminister i Sverige kommer att heta Annie Lööf. Ett skickligt politiskt manövrerande och opinionssiffror på uppåtgående anges som bidragande faktorer för en centerledd regering efter valet. Även en S-rikdagsledamot framhåller Lööf som ett alternativ till Löfven.

Ëxpressen har frågat 82 riksdagsledamöter från olika partier vem man tror kommer att bli statsminister efter valet. 37 av de tillfrågade svarar Ulf Kristersson (M) och 30 tippar Stefan Löfven (S).

På tredje plats hamnar Jimmie Åkesson (SD), 10 av de tillfrågade tror att han blir statsminister i kommande regering. För detta talar att partiet kan komma att bli det näst största eller till och med största i valet. Mot Åkesson talar att inget riksdagsparti vill samarbeta med SD i en regeringskonstellation.

Bland de 5 svarande som uppgett en annan kandidat återfinns en moderat riksdagsledamot som tror att Annie Lööf har goda utsikter att knipa statsministerposten efter valet. Även en S-riksdagsledamot framhåller Lööf som andrahandsalternativ efter Stefan Löfven.

I fallet med M-riksdagsledamoten handlar det främst om spekulationer inom ramen för en Alliansregering där C och L tillsammans blir lika stora som eller större än M och tillsammans röstar ned Ulf Kristersson och fram Annie Lööf. I det scenariot spekuleras också i att KD åkt ur riksdagen. Men M-riksdagsledamoten spekulerar även i Lööf som ett alternativ för att kunna påräkna passivt stöd från S för en Alliansregering.

För Socialdemokraterna handlar det om att i en eventuell blocköverskridande regering som syftar till att stänga ute Sverigedemokraterna kunna enas om en statsminister med Allianspartierna. En sådan regeringskonstellation är sannolikt bara möjlig om blocken offrar sina förstahandsval, Löfven respektive Kristersson, till förmån för ett mer neutralt namn.

Tidigare hade något av Miljöpartiets språkrör kunnat vara ett alternativ till Annie Lööf i en blocköverskridande regeringskoalition. Partiet har dock på senare tid rasat kraftigt i opinionen och löper risk att inte klara riksdagsspärren. Många MP-väljare tros också ha gått till Centerpartiet.

Annie Lööf själv avvisar i nuläget tanken på att hon skulle bli statsminister i en Alliansregering. För Centern är det fortsatt Ulf Kristersson som gäller som statsministerkandidat, säger hon i en kommentar till Expressen.

En annan omständighet värd att notera i Expressens undersökning är att 4 av de 14 tillfrågade SD-riksdagsledamöterna angett Ulf Kristersson som statsminister framför Jimmie Åkesson.