Moderate riksdagsledamoten Erik Bengtzboe har genom att skriva sig hos sin mamma i Nyköping kunnat kvittera ut 94 000 kronor i bostadsbidrag för vad han påstått vara en övernattningslägenhet i Stockholm. I själva verket ska bostadsrätten i huvudstaden ha varit Bengtzboes och hans familjs permanentbostad. Det avslöjar Aftonbladet.

Genom att skriva sig på annan ort har Bengtzboe även kunnat plocka ut traktamenten för tjänsteresor till Stockholm på sammanlagt 63 000 kronor. M-toppen har gjort vissa medgivanden om att ”det blivit fel” och skriver på Facebook att han ska betala tillbaka en del av pengarna.

Bengtzboe vidhåller dock att mammans fritidshus i Nyköping varit hans bostad trots att han tillsammans med frun äger bostadsrätten i Stockholm som han tagit ut ersättning för och där resten av familjen också är skriven. Enligt Aftonbladet finns dock dokumentation som visar att stugan inte använts som permanent bostad av Bengtzboe.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, säger i en skriftlig kommentar till SVT att han tar uppgifterna om Bengtzboe eventuella bidragsfusk på ”stort allvar”. Vilka processer, om några, Billström ämnar sätta igång för att utreda saken framgår inte. Han hänvisar dock till att en dialog förs mellan Bengtzboe och Riksdagsförvaltningen.

LÄS ÄVEN: Förundersökning om bedrägeri inleds mot avhoppade L-riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl

I början av mars avslöjades att L-riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl plockat ut 400 000 kronor i ersättning för en bostadsrätt i Stockholm som ägs av hennes make. Genom att skriva ett hyreskontrakt där det uppges att Carlsson Löfdahl hyr bostaden av maken för 13 000 kronor i månaden kunde hon kvittera ut maxersättning från riksdagen.

Partiet har meddelat att man saknar förtroende för Carlsson Löfdahl och har uppmanat henne att avgå och ställa sin riksdagsplats till förfogande, något hon hittills vägrat göra. En förundersökning om brott har av åklagare inletts mot Carlsson Löfdahl med anledning av uppgifterna.