På onsdagen föll dom i Linköpings tingsrätt mot Motalas moderata kommunalråd Kåre Friberg som stått åtalad för en rad våldtäkter och grova kvinnofridskränkningar med inslag av hot och misshandel. Påföljden blir två år och sex månaders fängelse.

Det var i november förra året som Friberg greps av polis misstänkt för tre våldtäkter och grov kvinnofridskränkning mot en kvinna som han haft en nära relation till. Åklagaren hade yrkat på fem års fängelse men tingsrättens dom stannar vid hälften av den påföljden, då man inte anser att bevisningen räcker för att fälla för två av de tre våldtäktsanklagelserna.

LÄS MER: Moderat kommunpamp åtalas för flera fall av våldtäkt: ”Du ska hålla käften och suga kuk oftare”

Trots åtal för grova brott har Friberg vägrat avsäga sig sina politiska uppdrag i Motala kommun. Den aktuella domen med en påföljd överstigande två års fängelse innebär dock att han kan avsättas som kommunalråd.

Friberg meddelar via sin advokat att han kommer att överklaga domen med ambitionen att bli helt frikänd. Från åklagarsidan har ännu inget beslut fattats om ett eventuellt överklagande för att få till stånd en skärpning av påföljden.