På onsdagen ventilerade Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson sina tankar rörande Rysslands invasion av Ukraina och landets president Vladimir Putin. Enligt moderaten är Putin en av vår tids värsta massmördare ”helt i klass med Hitler, Pol Pot och IS”.
– Metoderna att döda civila faktiskt skrämmande i linje med IS.

Bakgrunden till utspelet är att Internationella brottmålsdomstolens (ICC) nu har meddelat att man kräver att Sydafrika, som är nära allierad med Ryssland, griper Putin i samband BRICS-toppmötet i Johannesburg i augusti.

Det var i mars som ICC utfärdade en arresteringsorder för Putin i vilken han hålls ansvarig för påstått begångna krigsbrott i Ukraina, bland annat illegal deportation av ukrainska barn, vilket Samnytt tidigare uppmärksammat.

LÄS ÄVEN: Internationella brottmålsdomstolen utfärdar arresteringsorder för Putin

Jan Ericson som sedan 2006 representerar Moderaterna i riksdagen kommenterar ICC uppmaning att Sydafrika måste gripa Putin. Ericson skriver bland annat att ”Putin är en av vår tids värsta massmördare”.

Får kritik

Men riksdagsmannen får kritik i kommentarerna. En person skriver att han ”tog i för mycket den här gången”.

Ericson är förvånad av kommentaren och utvecklar sina tankar. ”Retoriken är Hitlers” och ”metoderna att döda civila i linje med IS”, svarar M-toppen.

En annan person undrar om ICC även ska gripa George W. Bush, Barack Obama och Tony Blair. Men moderaten har inte svarat på det.

LÄS ÄVEN: M-topp: ”Extremt frustrerad” av ”ryska turister” – Guide: ”Det är ukrainska tjejer”