Några dagar före julafton fick polisen larm om vad man trodde var ett inbrott i nytillträdda statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka. Det visade sig dock vara ett falsklarm. Den invandrade städpersonalen hade inte förstått hur man larmade av.

Däremot visade det sig att en av städarna var efterlyst, dels för att ha gått under jorden efter ett avvisningsbeslut för snart två år sedan men dels också för stölder på varuhus. Samnytt fick från en person med insyn tips om händelsen några dagar efter att den inträffat men då regeringen valt att lägga locket på kunde vi inte verifiera uppgifterna.

Inga kontroller gjordes

Magdalena Andersson vill fortfarande efter att hemlighetsmakeriet misslyckats inte kommentera händelsen. Det vill heller inte Säpo beträffande hur en kriminell och illegal person utan vare sig uppehålls- eller arbetstillstånd kunde få tillträde till bostaden för myndighetens främsta skyddsobjekt.

Myndighetens kommunikationschef Nina Odermalm Schei försvarar sig med att sådana kontroller ligger utanför Säpos ansvar.

– Det är inte vårt uppdrag.

Inte heller städfirman anser sig ha gjort något fel när man tagit in illegala migranter utan arbetstillstånd som personal. Firmans chef påstår sig inte känna till eller kontrollera sådant eftersom personerna uppges komma via inte namngivna bemanningsföretag.

Stick i stäv med regeringens och Socialdemokraternas politik

Att statsministern utnyttjar illegal arbetskraft för att städa hennes hus har också väckt frågor. Dels har Socialdemokraterna profilerat sig som ett parti som värnar utsatta grupper på arbetsmarknaden och dels har regeringen nyligen i flera utspel aviserat en hårdare linje när det gäller att av- och utvisa de som uppehåller sig illegalt i landet.

Det aktuella avslöjandet står i bjärt kontrast till båda dessa principer. Men i ett samtal till Magdalena Anderssons kansli med frågor svarar pressekreterare Toni Eriksson att statsministern, regeringen och Socialdemokraterna tar betydligt lättare på att illegala migranter utnyttjas som svart arbetskraft än vad man tidigare signalerat.

Märkliga svar från statsministerns pressekreterare

Initialt vill Eriksson inte vidgå att det alls handlar om att statsministern anlitat illegal städhjälp och inlåter sig på en semantisk utläggning syftande till att motsäga detta. Att kvinnan vistats illegalt i Sverige och utnyttjats som städare hemma hos statsministern är enligt Magdalena Anderssons pressekreterare inte detsamma som att statsministern har anlitat illegal städhjälp.

– Vi kan enas om att vi har olika definition, säger Eriksson efter sina initiala invändningar.

Frågan omforumleras till om det är lämpligt att Sveriges statsminister har en person som städhjälp hemma som inte har arbetstillstånd och som befinner sig illegalt i landet.

– Hur skulle statsministern kunna kontrollera det?

”Upp till var och en om man vill anlita svart illegal arbetskraft”

Eriksson försvarar därefter att detta inte kontrollerats av vare sig Magdalena Andersson själv, hennes stab eller Säpo med att han själv haft många hantverkare hemma som han inte kollat upp. Pressad på om det är lämpligt att på det här sättet anlita svart illegal städhjälp blir svaret:

– Det får var och en bestämma själv.

Frågan upprepas för säkerhets skull en gång men svaret på om det är lämpligt att som statsminister eller överhuvudtaget utnyttja personer som svart arbetskraft som vistas illegalt i landet och saknar arbetstillstånd blir detsamma:

– Det får var och en bestämma själv.

När intervjuaren försöker få Eriksson att utveckla det svaret slänger han på luren.