Ambitionerna finns med i den nya budgetskrivelsen för kulturnämnden 2020 som ska behandlas i nästa vecka. ”Om Sverige ska ha en europeisk kulturhuvudstad så är Malmö en självklar kandidat”, säger kulturkommunalråd Frida Trollmyr (S).

Tidigare har Uppsala och Jönköping visat intresse men sedan dess har Jönköping backat ut. Nu sällar sig Malmö till intressenterna nästa gång en svensk stad utses till europeisk kulturhuvudstad om tio år.

– Om Sverige ska ha en europeisk kulturhuvudstad så är Malmö en självklar kandidat, som den spännande kulturstad som Malmö är. Jag tror att det är bra för staden, för vårt varumärke, för att skapa arbetstillfällen, och naturligtvis för Malmös kulturliv, säger Frida Trollmyr.

Nu vill hon få kommunstyrelsens uppdrag att utreda förutsättningarna att ansöka för 2029.

Då Umeå utsågs till kulturhuvudstad 2014 satsades omkring 100 miljoner kronor.

– Man kan tycka att det låter som mycket pengar. Och man måste naturligtvis ställa det mot vad man tror att man kommer att få tillbaka för de pengarna. Men jag tror absolut att det är värt de pengarna, att få bra reklam för staden, att göra Malmö till en attraktivare stad, att få folk att resa till Malmö.

Exakt vad det kan tänkas kosta för Malmö vet man ännu inte.

Vore det inte för det kommunala utjämningsbidraget skulle Malmö vara bankrutt, slog nationalekonomen Tino Sanandaji fast 2015.