Tidigare i sommar beviljade kommunstyrelsens arbetsutskott, med bland andra Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), i Malmö nästan en halv miljon kronor till ABF:s projekt Tjejer i Förening i Rosengård. För pengarna har man bland annat producerat ett antal videoklipp som genererat ytterst blygsamt med visningar.

Tjejer i Förening, TiF, startades 2010 och har enligt en SVT-artikel från 2014 ambitionen att ”locka till sig tjejer ut i föreningslivet”. Projektet finansierades då genom bidrag från bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Malmö stad. Man har även fått ekonomiskt stöd under tre år från stiftelsen Natur & Kultur, som ”arbetar för breddat samhällsengagemang och en vital demokrati”, då man ansåg att föreningen ”bidrar till ett inkluderande och humanare samhälle”.

TiF anser att ”Sverige berikas av mångkultur” och påstår sig ha varit framgångsrika i sina ambitioner. Man arbetar enligt en strikt utformad så kallad värdegrund med ett antal punkter.


I juni beslutade Malmös kommunstyrelse att bevilja nästan en halv miljon kronor till föreningens projekt Malmö berättar. Beslutet togs förutom Stjernfeldt Jammeh av Roko Kursar (L) och Håkan Fäldt (M).

Projektet går ut på att samla korta skildringar av staden och sedan sammanställa dessa i videoform. Ifall berättelserna är autentiska eller påhittade är oklart.

Ovan ett av projektets resultat.

En annan videoberättelse handlar om en 16-årig killes påståenden om maktmissbruk bland stadens ordningsvakter.

Ytterligare en video handlar om hur Malmöpolisen påstås vara extra aggressiv och hård mot barn ”som bara roar sig”. Orsakerna till detta skulle vara ”fördomar”.

De dyrbara klippen har sällan över 100 visningar och knappt en enda kommentar eller reaktion.