Hovrätten-Skåne-Blekinge-foto-Håkan-Dahlström-83773

Bild: Håkan Dahlström.

Inrikes

Malmö tingsrätt får bakläxa: hora-tillmälen och hot att våldta föräldrar brottsligt

Publicerad 9/2/2019
Annons

18-årige Murtada Fejsal Odah antastade och skrek ”Din jävla hora, jag ska knulla din mamma” till en ung kvinna i Malmö. Malmö tingsrätt ansåg inte att detta sätt att uttrycka sig, som blivit allt vanligare i vissa kretsar av ungdomar, var straffbart. Målet överklagades och nu ger Hovrätten över Skåne och Blekinge tingsrätten bakläxa. Det rapporterar Dagens Juridik.

Bakgrunden till händelsen är att Murtada var upprörd över att den unga kvinnan anmält hans bror för brott. Så vitt Samhällsnytt har kunnat efterforska har brodern våldtagit kvinnan som vid tillfället var minderårig. Enligt samma uppgifter är brodern även dömd för bland annat kvinnomisshandel och narkotikabrott.

Murtada attackerade den unga kvinnan å broderns vägnar och det var i samband med detta som det nedsättande tillmälet och hotet om att våldta den unga kvinnans mamma utslungades. Murtada ska också ha hotat att skjuta den unga kvinnan när brodern kom ut ur fängelset.

Påhoppet inleddes på en skolgård i centrala Malmö och återupptogs senare när Murtada stötte på den unga kvinnan igen inne på Emporia köpcentrum och eskalerade även till fysiska knuffar. Händelserna polisanmäldes och gick till åtal.

Enligt åklagaren hade Murtada gjort sig skyldigt till såväl ofredande som olaga hot. Malmö tingsrätt friade Murtada på båda åtalspunkterna.

Hovrätten över Skåne och Blekinge menar dock att gärningarna ska betraktas som ofredande och fäller Murtada. Däremot anser man inte att hotet om att våldta mamman ska anses som olaga hot.

Hovrätten ändrar heller inte den friande domen för olaga hot avseende hotet att skjuta den unga kvinnan. Man ändrar inte heller tingsrättens beslut att avvisa den unga kvinnans krav på skadestånd.

Eftersom Murtada bara var 17 år gammal när han begick brottet menar hovrätten också att påföljden bör stanna vid ett mindre bötesbelopp. Man ger dock tingsrätten bakläxa beträffande att häva det kontaktförbud som ålagts Murtada gentemot den unga kvinnan. Det skall bestå.

Murtada är svensk medborgare och kan inte utvisas. Han är tidigare dömd för misshandel. Påföljden blev i det fallet en kortare tids ungdomsvård.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
661Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons