På tisdagen ska Malmöpolisen hålla i ett möte dit man bjudit in stadens kriminella för att diskutera den eskalerade våldsvågen i staden. ”Vi ger dem ett budskap: att vi inte vill att de ska dö och att vi inte vill att de ska döda någon”, säger Glen Sjögren, kommunpolis på Rosengård och koordinator för Sluta skjut.

Efter de senaste dagarnas upptrappade våld i Malmö har polisens nationella operativa avdelning beslutat att utlysa en så kallad nationell särskild händelse. Samtidigt begär man förstärkning från övriga landet och inleder nu Operation Rimfrost för att bekämpa gängvåldet.

Sedan tidigare har Malmöpolisen och kommunen ett samarbete med projektet Sluta skjut dit stadens kriminella nu bjuds in till möte. Budskapet är enligt Glen Sjögren att de inte vill att de ska dö eller döda någon annan. Man varnar också kriminella med ett ”ökat fokus på hela den gruppen” ifall någon ur en konstellation utför dödligt våld eller spränger samt erbjuder hjälp ifall man önskar lämna det kriminella livet.

Sjögren vet inte hur många som kan tänkas hörsamma kallelsen men de man bjudit in ”är de som har någon form av legitimitet i de här grupperna” och ”någon som man lyssnar på”.

LÄS ÄVEN: SD väcker missförtroendeförklaring mot justitieministern – M och KD stödjer beslutet

Situationen i Malmö likställs med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

– Andra exempel på när vi utlyst särskild nationell händelse är bränderna 2018 och terrorattentatet på Drottninggatan. Det är vårt sätt att arbeta när vi behöver gå upp i stabsläge, säger Kristian Ljungberg vid polisen nationella mediecenter.

Kommenderingschef för polisens insatser blir Stefan Hector, som ledde arbetet på Drottninggatan.

Den nationella förstärkning Malmöpolisen begärt godkändes direkt av rikspolischef Anders Thornberg. I och med detta ska Malmö få fler utredare och vad Thornberg kallar ”ökad tillgänglighet som komplement till den lokala polisen”.

Den redan hårt ansträngda Malmöpolisen håller redan i ett flertal utredningar rörande grova brott. På lördagskvällen extrainkallades ett stort antal poliser, vilket dock inte räckte och ytterligare poliser har kallats in under söndagen.