malta

Faksimil Twitter

Utrikes

Malta första EU-land att helt porta ovaccinerade

Publicerad 7/11/2021
Annons

Från och med onsdag stängs Malta för alla som inte är fullt vaccinerade mot covid-19. Detta meddelade örikets hälsominister Chris Fearne i fredags. Beslutet uppges ha fattats sedan antalet smittade ökat drastiskt på kort tid.

– Vi blir det första EU-landet som gör det, men vi måste skydda vårt samhälle, sa Fearne vid en presskonferens, uppger Reuters.

Hittills har Malta varit öppet för turister som antingen kunnat bevisa att de är fullt vaccinerade eller kan visa upp ett nytaget PCR-test med negativt resultat. Undantaget har varit brittiska medborgare som endast varit välkomna fullt vaccinerade. Anledningen är dominansen av den så kallade deltavarianten i Storbritannien.

Fearne hävdar att den senaste ökningen av smittade beror på turister som uppvisat negativa PCR-test. Majoriteten av de smittade har varit ungdomar på väg till engelska språkskolor. Dessa skolor kommer att stängas från och med nästa onsdag, meddelade hälsoministern.

LÄS ÄVEN: Inget krav på covid-test eller vaccination – nya sättet att locka turister

Endast vaccinationsintyg från EU och Storbritannien godtas

Malta godkänner nu endast vaccinationsintyg utfärdade av EU och Storbritannien, och bara de som är fullt vaccinerade släpps in i landet. Undantag görs för barn i åldrarna 5 till 12 år. De får vistas på Malta förutsatt att de testats negativt och åtföljs av fullt vaccinerade föräldrar.

– Från och med onsdag kommer vi bara att erkänna den delen av EU-certifikatet om att människor är helt vaccinerade, sa hälsoministern.

Diskrimination av ovaccinerade ska även tillämpas på Maltas lokalbefolkning.

– Människor utan vaccinintyg får inte resa fritt. Ovaccinerade måste ha speciellt tillstånd från folkhälsomyndigheten för att komma in eller ut ur landet, sa hälsoministern.

LÄS ÄVEN: Migrationsverkets generaldirektör reste till Malta under julen

Tre smittade vårdas för närvarande på sjukhus

Maltas befolkning uppges vara EU:s mest vaccinerade mot pandemin, 79 procent av de vuxna är fullt vaccinerade. Denna nivå vill regeringen dock höja till minst 85 procent. 84 procent uppges redan ha fått en första dos.

Under en period i juni månad rapporterades inga nya fall på Malta. Det förändrades dock sedan snabbt och i fredags rapporterades 96 nya fall.

Totalt har hittills 30 851 smittade registrerats och sammanlagt 420 personer har avlidit med covid-19 på Malta, rapporterar Aljazeera. Samtidigt skriver Times of Malta att trots ökningen i antalet smittade är det endast tre personer som för närvarade vårdas på sjukhus på grund av smittan.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
839Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons