På sannolika skäl misstänkt för mord – så löd brottsrubriceringen när mamman till en död treårig flicka nu omhäktas. Det var en skärpning från åklagarens sida jämfört med den ursprungliga brottsmisstanken som gällde grovt vållande till annans död. Domstolen valde dock att förlänga på samma rubricering som tidingare 

Ett kriminellt belastat missbrukarpar i Norrköping med svensk bakgrund återfick i ett kritiserat beslut vårdnaden om sin dotter som de fråntagits i samband med att barnet föddes narkotikaberoende till följd av mammans missbruk under graviditeten. Beslutet fick som konsekvens att dottern dog kort efter att ha hämtats från sin familjehemsplacering och återlämnats till föräldrarna.

LÄS MER: Kriminellt missbrukarpar fick tillbaka vårdnaden – häktas för att ha dödat 3-åriga dottern

Båda föräldrarna greps och häktades misstänkta för att ha bragt dottern om livet. Pappan avled nyligen i häktet. Dödsorsaken är föremål för en utredning men enligt de uppgifter som offentliggjorts ska det inte handla om självmord.

Nu omhäktas mamman. Samtidigt skärpte åklagaren brottsrubriceringen från grovt vållande till annans död till mord. Åklagaren bad även om mer tid för att förbereda åtalet innan rättegång. Det framgår inte vad det är i brottsutredningen som framkommit som föranleder mordmisstanke.

Domstolen beslöt att mamman ska vara fortsatt häktad på sannolika skäl – den högre misstankegraden – men med den tidigare lindrigare brottsrubriceringen. Kvinnan nekar till brott.