På fredagen meddelar åklagarmyndigheten att en man i 25-årsåldern som varit anhållen i sin frånvaro begärs häktad vid Skaraborgs tingsrätt.

Mannen greps på torsdagen och begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, under perioden augusti 2020 till november 2021 i Falköping. I samband med gripandet genomfördes en husrannsakan och omfattande beslag gjordes.

Säpo ska under en tid arbetat med underrättelser i ärendet som misstänks ha kopplingar till våldsbejakande högerextremism i form av Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

– Det jag kan säga är att vi arbetat en tid med underrättelser i det här ärendet där det finns kopplingar till våldsbejakande högerextremism, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till Aftonbladet.

Ansökte om vapenlicens

Enligt Expressen sökte mannen tillstånd om att få ha ett gevär som han uppgav att han ville jaga med. Ansökan avslogs bland annat med hänvisning till att han bedömdes tillhöra NMR. Mannen är tidigare dömd för misshandel. 

Ärendet handläggs av Säpo och leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Häktningsförhandlingen hålls vid Skaraborgs tingsrätt i morgon lördag.