Tidigt på onsdagen utbröt skottlossning i Malmö. Utryckande polispatrull anträffade en man som träffats av flera skott. Ingen person har gripits för dådet.

Det var strax före klockan 06:30 på onsdagsmorgonen som polisen i Malmö fick larm om att skott avlossats på en parkeringsplats i anslutning till Lönnebergagatan vid Gyllins trädgård i den östra delen av staden. En man i 50-årsåldern hittades skottskadad på platsen och fördes till sjukhus med ambulans.

LÄS ÄVEN: Polischef om gängmordet som blev dagliga bombdåd: ”Isolerad händelse”

Mannen uppges ha träffats av minst tre skott, varav två i överkroppen och ett i huvudet. Han lyckades själv kontakta släktingar som i sin tur larmade 112.

Ingen gripen

Ingen person är gripen eller misstänkt för dådet som rubriceras som mordförsök. Ett fordon har beslagtagits som tros ha koppling till skjutningen. Brottsplatsen spärrades av för teknisk undersökning och närområdet söktes av med hundpatrull.

Polisen är förtegen med uppgifter om händelsen, såsom den skjutne mannens härkomst, huruvida han är känd av polisen sedan tidigare och om man misstänker att det rör sig om ytterligare en i raden av gängrelaterade skjutningar.

Grannar uppger för media att man flyttat till området för att komma bort från den här typen av våldshändelser på andra platser i staden men konstaterar att det tydligen inte finns något område i Malmö som är tryggt längre.

– Vad ska man säga? Det känns hemskt, jag blir lite chockad faktiskt, säger Boris Hoti som var ute med hunden när skotten började eka mellan väggarna och som flyttade till området så sent som i somras.

63 gängrelaterade dödsskjutningar 2022

Förra året sköts 63 personer till döds i konflikter inom den invandringsrelaterade grova gängkriminaliteten. Det är en kraftig uppgång på 40 procent jämfört med åren innan, trots att dessa också var rekordår i antal dödsskjutningar.

De tidigare rödgröna och röda regeringarna lovade att ”knäcka gängen”. I stället gick utvecklingen åt rakt motsatt håll.

2023 har inletts med en rad gängrelaterade mord, mordförsök och sprängattentat. Flera av dåden har via artister i genren gangsterrap kopplingar till Sveriges Radio, SVT, Miljöpartiet och klimataktivisten Greta Thunberg.

Den nya blågula och SD-stödda regeringen har gjort liknande utfästelser som de tidigare att under mandatperioden få bukt med den grova väpnade och invandringsrelaterade gängkriminaliteten.

LÄS ÄVEN: Bombdåd mot Gretas gangsterkompis 1.Cuz
LÄS ÄVEN: SR-prisade rapparen Z.E. gripen för bombdåd mot 1.Cuz