Ännu en skjutning med dödlig utgång inträffade under lördagskvällen i Malmö. En 35-årig man skottskadades i en trappuppgång i ett flerfamiljshus. Mannen avled senare av de skador han åsamkats.

Strax innan klockan 19 på lördagskvällen larmades polisen om skottlossning på Lindängen i Malmö. Lindängen är ett av polisens så kallade särskilt utsatta områden. En skottskadad man i 35-års åldern påträffades vid utryckning i ett flerfamiljshus på Koralgatan.

– Det har hänt i en trappuppgång till ett flerfamiljshus. Vi har en väldigt stor resurs på platsen och har satt upp en avspärrning, både i trappuppgången och delar av innergården, berättade Evelina Olsson, presstalesperson på polisen i region Syd, för Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Gängvåld i Sverige spiller över på Danmark

Polisen har stor resurs på plats

Trapphuset och delar av innergården spärrades av och tekniker tillkallades för brottsplatsundersökning. Samtidigt påbörjades dörrknackning i ett försök att komma i kontakt med vittnen. Även hundpatruller kallades in som sökte av närområdet. Arbetet vid brottsplatsen pågick fortfarande vid 23-tiden på lördagskvällen.

– Vi har en stor resurs och prio är att få tag på de eller dem som ligger bakom. Det gör vi genom dörrknackning – fysiskt och via telefon. Vi har också övervakningskameror i området som vi kommer samla in material ifrån, säger Evelina Olsson, till Expressen.

Klockan 22:00 meddelades att mannen avlidit av sina skador. Det råder osäkerhet kring huruvida det rör sig om en eller flera gärningsmän. Enligt vittnesuppgift i Sydsvenskan avfyrades 2-3 skott. Polisen har ännu ingen misstänkt för mordet.

LÄS ÄVEN: Poliser sågar S-skryt om ’Sluta skjut’ i Malmö: ”Inte anledningen till att det skjuts mindre”

Effekten av ”Sluta skjut” ifrågasätts

Justitieminister Morgan Johansson har vid flera tillfällen lyft Malmö som ett exempel där antalet skjutningar minskat och har velat påskina att det är kampanjen ”Sluta skjut” som varit orsaken till den påstådda minskningen.

Kritiker hävdar att det snarare är den franska polisens förtjänst, då ett flertal tungt kriminella kunde gripas tack vare att den krypterade meddelandetjänsten EncroChat knäcktes av fransmännen.

– I Stockholm fortsätter man att ha en hög nivå av antalet skjutningar och döda. Jag tror att om man vill se hur man kan vända utvecklingen bör Stockholmspolitikerna vända blicken mot Malmö, sa justitieministern i slutet av oktober, i Aftonbladet.

Det har påpekats att dödsskjutningarna i Malmö har i huvudsak bara flyttat på sig. Nationellt ligger siffran kvar på samma rekordnivå som tidigare. Som minister i regeringen omfattar Johanssons ansvar för brottssituationen också hela riket, inte endast Malmö.