Flera personrån inträffade under fredagen och lördagen i Göteborg. Enligt polisen har det skett en ökning den senaste tiden och förklaringen till det uppges vara värmen.

Vid 23-tiden på fredagskvällen rånades en 15-årig yngling av tre okända personer i närheten av Hjalmar Brantingsplatsen – samma plats där flera andra rån utspelat sig den senaste tiden och ett rånoffer nyligen fick sätta livet till.

15-åringen trycktes upp mot en vägg och tvingades lämna ifrån sig sina värdesaker och sin cykel. Rånarna kom undan innan polisen hann till platsen.

Polisens presstalesperson Ulla Brehm uppger till SVT att man tycker sig se en ökning av personrånen den senaste tiden. Hon tillägger samtidigt att det är normalt att det sker fler rån när det är varmt.

Vid 7-tiden på lördagsmorgonen rånades en man i 25-årsåldern på sin plånbok och mobiltelefon vid Östra Hamngatan i centrala Göteborg. Här var polisen snabbare på plats och kunde gripa de tre personer man misstänker är gärningsmännen.

Gripandet kunde bland annat ske tack vare att den rånade mannen lämnat bra signalement på förövarna. Signalementen har inte offentliggjorts.

Polisen misstänker att de tre gripna männen är skyldiga också till en rad andra ouppklarade brott, men vill inte uppge vilka. Däremot berättar man att det initialt var svårigheter med att fastställa rånarnas identiteter.

Endast en av de gripna hade någon ID-handling på sig. En annan kunde dock av en polisman identifieras på utseendet eftersom han är välkänd sedan tidigare. Den tredje misstänkte vet polisen fortfarande inte vem det är.

– Det kan ta lång tid att identifiera honom, sade polisens presstalesperson Ulla Brehm till SVT på lördagsförmiddagen.