Idag har det gått ett år sedan den illegale invandraren och IS-sympatiserande muslimske terroristen Rakhmat Akilov mördade fem personer, däribland en 11-årig flicka, och skadade ytterligare ett stort antal personer när han i en stulen lastbil plöjde rakt igenom folksamlingen på en gågata i centrala Stockholm. Årsdagen högtidlighölls med en minnesmanifestation med det uttalade budskapet att terrorismen bara kan stoppas med kärlek, öppenhet och tolerans.

”Mörker kan inte driva bort mörker. Endast ljus kan göra det. Hat kan inte driva bort hat. Endast kärlek kan göra det.” Citatet från ett tal av den 1968 mördade amerikanske svarte medborgarrättsrörelsens förgrundsgestalt Martin Luther King Jr var parollen för lördagens minnesmanifestation på Sergels torg i Stockholm.

Att gå mörkrets och hatets ärenden beskrevs i sammanhanget vara att med terrordådet som fond problematisera invandringspolitik och islam. Ljuset och kärleken sades vara synonymt med fortsatt öppenhet och tolerans.

I en intervju med SVT säger Helena Röjgren, som hade tur och med en hårsmån undkom Akilovs terrorattack, att hon inte tycker att man ska fokusera så mycket på dådet utan mer på hur ”väldigt fantastiskt människor kom tillsammans och hjälpte varandra på ett så fint sätt”. Röjgren hoppas ”att det blir så igen”, nästa gång terrorister slår till i Sverige och skördar människoliv.

Det bjöds även på levande musik under devisen ”saknad, kärlek och hopp”. Syftet med konserten sades vara ”att vara tillsammans och att omfamna varandra”. Mer namnkunniga artister lyste dock med sin frånvaro, på scenen fanns i stället för det stora flertalet svenskar sannolikt rätt obekanta akter som Nano och Lisa Ajax.

På en annan scen i Kungsträdgården sjöng däremot operaprofilen Malena Ernman en aria till minne över dödsoffren. Ernman har tidigare berättat att det är en lång tradition i hennes familj att gömma ’papperslösa’, dvs migranter som Rakhmat Akilov som uppehåller sig olagligt i landet, för att hindra att utvisningsbeslut verkställs.