Åtta EU-länder har gått med på att ta emot så kallade ensamkommande flyktingbarn från läger i Grekland. Bland dessa finns dock inte Sverige. Organisationen Human Rights Watch anser att Sverige också borde ta emot en andel.
I veckan kommer ett tiotal av de totalt 1 600 att evakueras till Luxemburg. På Human Rights Watch anser Måns Molander, Nordenchef för organisationen, att även Sverige borde delta i omfördelningen.
– Vi tycker att det är en humanitär skyldighet för EU-länderna att lyssna på EU-kommissionären, alltså Ylva Johanssons uppmaning till EU-länderna att ta emot en liten del av de barn som sitter fast i lägren, säger Måns Molander till SR.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
– Det är ju inte många hundra som det handlar om per land, så det är ju inte ett så stort åtagande. Vi tycker absolut att Sverige borde tillhöra den gruppen som har gjort utfästelser om att ta emot.
Migrationsverket säger nej
Att den svenska regeringen hänvisar till Migrationsverket godtar man inte, utan anser att regeringen borde möjliggöra för ett antal att komma till Sverige.
På Migrationsverket uppger generaldirektör Mikael Ribbenvik att rådande lagstiftning inte lämnar något utrymme för en riktad insats som denna evakuering och att det i så fall krävs ett beslut på EU-nivå, ett rådsbeslut alternativt ett särskilt nationellt bemyndigande.
Molander menar att man från svenskt håll ofta påpekat att det är viktigt att agera solidariskt och nu finns en chans att agera så som man vill att andra ska göra och föregå med gott exempel. Det hela innebär även en symbolhandling vilket undergräver trovärdigheten för Sveriges uppmaning till solidaritet i flyktingfrågan, säger han.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.