Under en pressträff på fredagen sa utrikesminister Margot Wallström (S) att det är svårt för Sverige att erkänna det armeniska folkmordet som just ett folkmord. Skälet menar hon är otillräckliga bevis. Det uppger den engelskspråkiga turkiska mediesajten AA Europe.
Mellan 1915 och 1917 bedrevs en omfattande förföljelse av armenier i det dåvarande Osmanska riket. Exakt hur många som mördades är inte klarlagt, men enligt forskare kan det ha rört sig om upp till en miljon medan armeniska myndigheter anger det dubbla. I Turkiet, där frågan än idag är tabu och det strider mot grundlagen att påstå att folkmordet ägt rum, hävdar man att det rörde sig om 400 000.
På Socialdemokraternas partikongress 2009 antogs en motion om erkännande av folkmordet och 2010 beslutade riksdagen att göra detsamma, något som dock aldrig följdes upp av regeringen. Inför valet 2014 lovade statsminister Stefan Löfven (S) att erkänna folkmordet då han besökte Södertälje där många ättlingar till de mördade bor, men ska enligt AA sedermera ha ändrat sig – något som uppges välkomnas av den turkiska staten.
– Det verkar svårt för oss att erkänna 1915 års armeniska och assyriska folkmordsanklagelser. Du måste ha starka bevis för att kunna deklarera en landsmassaker, ska Wallström ha förklarat vid en presskonferens, rapporterar AA.
Utrikesministern lade enligt samma källa till att det är svårt med bevis då det inte finns kvar några vittnen i livet.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.