Trots alla blåsväder och kontroversiella uttalanden – utrikesminister Margot Wallström är den minister i den svenska regeringen som åtnjuter störst förtroende bland svenskarna. På andra plats kommer statsminister Stefan Löfven och som trea Anders Ygeman som fick sätta sig på avbytarbänken efter säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen men nu välkomnats tillbaka. Det visar en färsk mätning som Novus gjort.

Samtidigt når ingen minister upp till ett förtroende hos ens hälften av svenska folket. 42 procent av de tillfrågade uppger att de har stort eller ganska stort förtroende för Wallström. Löfven har med sina 34 procent bara en tredjedel av svenskarnas förtroende, och i samma region hamnar Ygeman med sina 31 procent.

Enligt Novus vd Torbjörn Sjöström är en delförklaring till Wallströms förstaplacering gamla meriter från tiden innan hon blev minister.

Hon erbjöds i kraft av sin stora popularitet partiledarjobbet när Göran Persson lämnade 2006 men sade nej då hon hade ett toppjobb i FN. Det ledde till en skakig tid för partiet under Mona Sahlins ledarskap och därefter en regelrätt kris när Håkan Juholt anförtroddes att ta över rodret.

1096 personer tillfrågades i Novus förtroendeundersökning.