Marine Le Pen

Foto: Rémi Noyon.

Utrikes

Marine Le Pen vill byta ut partinamnet

Publicerad 1/8/2018
Annons

Frankrikevänliga Front Nationals ledare Marine Le Pen anser att partiet är moget för ett namnbyte som bättre återspeglar den nuvarande politiken och positionen i fransk politik.

Det nuvarande partinamnet kan uppfattas som hårt och konfrontatoriskt, menar Len Pen, vilket var bra när partiet var ett litet protestparti. Numera är Front National ett stort oppositionsparti med ambitioner att bli ett regeringsparti. Partiet har också reformerat sin politik. Ett nytt namn skulle bättre återspegla detta, attrahera nya väljare och underlätta samarbeten med andra partier, resonerar Le Pen.

Det var i samband med en presskonferens på söndagen som Marine Le Pen tog ställning i namnfrågan som varit uppe till diskussion tidigare. Frågan är kontroversiell bland partiets väljare och en undersökning – vars legitimitet Le Pen dock ifrågasätter – visar att en majoritet är emot ett namnbyte. En intern undersökning som Front National själva gjort indikerar tvärtom att flertalet partimedlemmar är positiva till ett namnbyte.

Något konkret namnförslag har ännu inte lanserats. Frågan väntas tas upp på Front Nationals partikongress som hålls i mitten av mars.

Marine Le Pen är just nu ute på en rikstäckande turné för att nylansera sig själv och Front National efter att hon förra året förlorade i andra omgången av presidentvalet mot populisten Emmanuel Macron.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons