Bilder från Sydney och Paris. Faksimil Twitter

Utrikes

Massiva demonstrationer mot coronarestriktioner

Publicerad 7/25/2021
Annons

Mångas tålamod med pandemirestriktionerna börjar tryta. Stora demonstrationer pågår i flera städer världen om. I Paris drabbade polisen samman med demonstranterna, vilket även hände dagen innan i Australien där tusentals människor demonstrerade i landets storstäder.

Informationen är än så länge knapphändig, men i sociala medier syns hur åtskilliga tusen människor tågade längs gatorna i London och flera andra storstäder under lördagen.

I Paris gick polisen hårt fram och använde både tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna som krävde sina medborgerliga fri- och rättigheter tillbaka.

LÄS ÄVEN: Massiva europeiska protester mot vaccintvång

I Australien gav sig tusentals ut på gatorna i koordinerade demonstrationer i Sydney, Melbourne och Brisbane. Rådande hårda restriktioner, som gällt under de senaste fem veckorna, gör gällande att maximalt två personer får träffas utomhus.

LÄS ÄVEN: Expertgruppen kräver: Behåll restriktionerna till oktober!

Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter

I Sydney uppskattas mellan 10-15 000 personer ha tågat längs Broadway och George Street i riktning mot Sydney Town Hall, skriver Caldron Pool. New South Wales högste polischef, David Elliott, uppger dock siffran 3 500 personer till ABC.

Många bar skyltar med budskap som ”Vakna Australien”, ”Inga fler nedstängingar” och ”Nej till vaccinationspass”. I Sydney ledde demonstrationerna till flera sammandrabbningar mellan polis och demonstranterna. Enligt 7News bröt demonstranterna genom polisens barrikader och möttes sedan av en stor polisstyrka med både beriden och kravallutrustad polis.

Enligt polisen syftade insatsen till att säkerställa ”deltagarnas säkerhet, såväl för samhället som lokala företag”. SVT uppger att 57 demonstranter greps av polisen i Sydney. En specialstyrka på 22 man har nu tillsatts med uppgift att identifiera samtliga av de som deltog i vad polischefen kallar ett ”superspridar-event”.

Nedstängningarna i Australien är planerade att fortgå till slutet av månaden men kan komma att förlängas ytterligare, beroende på hur spridningen av viruset utvecklas.

Delstaten New South Wales registrerade 163 nya smittofall under fredagen, vilket uppges vara den högsta dygnssiffran sedan den så kallade deltavarianten av viruset börjat spridas i Australien.

LÄS ÄVEN: Eric Clapton vägrar spela inför publik som tvingas uppvisa vaccinintyg

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons