Frankrikes president Emmanuel Macron ämnar fortsätta driva igenom sin stora pensionsreform. Målet är att höja pensionsåldern från nuvarande 62 till 64 år. Förslaget har orsakat enorm folklig ilska och landet skakas nu av omfattande protester.

Det verkar nu som om Emmanuel Macron kommer att gå förbi parlamentet och använda sina särskilda konstitutionella befogenheter för att driva igenom sin stora pensionsreform. Förslaget som ligger är att pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år, vilket har visat sig oerhört impopulärt bland den franska befolkningen.

LÄS ÄVEN: Macron tvingar igenom pensionsreform – Le Pen väcker misstroende

Missnöjet har visat sig bland annat genom omfattande protester, vilka har pågått sedan januari i början detta år och emellanåt urartat i våldsamheter. Frankrikes pensionsålder hör till Europas lägsta och att reformera systemet är inte populärt. Inom oppositionen finns en bred enighet om att ogilla förslaget, och såväl högerledaren Marine Le Pen som socialistledaren Oliver Faure är överens i sitt motstånd mot Macron.

LÄS ÄVEN: Vilda franska protester mot pensionsreform

Risk föreligger nu att en misstroendeförklaring kommer att riktas mot Macron om han rundar parlamentet, rapporterar France24.