Delar av sjukvården i Sverige är ur funktion då materielbristen i fem regioner fortsätter. Som en följd av detta fortsätter bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala att ställa in operationer och är ett av flera svenska sjukhus som gått in i stabsläge. Problemet ska nu lösas genom att nya leverantörer till sjukhusen anlitas.

Under måndagsförmiddagen träffades Apotekstjänst, Varuförsörjningsnämndens politiker och advokater för ett krismöte.

– Jag vet inte exakt hur många leverantörer det gäller, men tillräckligt få ut de här leveranserna. Tyvärr går det inte att säga någon prognos just nu, vi hoppas att få återkomma om det. Vi beklagar detta djupt, men ansvarsfrågan får vi titta på senare, sade Apotekstjänsts talesperson Eric Aronson till pressen efter mötet.

Inför mötet sade Behcet Barsom (KD), ordförande i Varuförsörjningsnämnden, till DN att de först vill höra vad bolaget Apotekstjänst själva tänker om det kritiska läget.

Varuförsörjningsnämnden är en gemensam nämnd för de fem regionerna Uppsala, Västmanland, Dalarna, Örebro och Sörmland som skött upphandlingen och införandet av Apotekstjänst som ny leverantör av förbrukningsartiklar till sjukvården.

Apotekstjänst hade inför mötet ingen prognos för när leveransproblemen förväntas lösas. Förra veckan sade man att det skulle vara åtgärdat på onsdag.

– Vi kämpar på allt som det går och har gått upp i treskift med tredubblad personalstyrka. Vi har jobbat dygnet runt hela helgen och gör allt vi kan för att få igång leveranserna till normal nivå, sade Eric Aronson, talesperson för Apotekstjänst.