➤ POLISANMÄLAN På tisdagen postade Mattias Karlsson ett inlägg på Facebook i vilket han kombinerade en bild på bland andra Fatemeh Khavari – talesperson för afghanernas sittstrejk – med funderingar kring följderna av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april. Nu polisanmäls han för förtal och upphovsrättsbrott.

I inlägget skrev Karlsson att polisen ett halvår efter Drottninggatan, där en illegal invandrare dödade 19 svenskar i ett terrorattentat, tar selifes med illegala invandrare som borde ha utvisats.

Vad har egentligen hänt sedan terrordådet på Drottninggatan? Vilka substantiella förändringar och skärpningar har regeringen vidtagit i offrens namn för att säkerställa att något liknande inte ska kunna hända igen? Vart är debatten om detta?

Bilden ska vara tagen från en Amir Nabizadeh som själv poserar tillsammans med Khavari och en polisman. Detta menar man är att hänga ut Nabizadeh och Khavari som illegala invandrare trots att båda har uppehållstillstånd samt jämföra dem med den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.

Skärmdump: Facebook.

Nabizadeh har nu gjort en polisanmälan mot Karlsson.

– När jag såg vad han hade gjort med min bild och att hans inlägg hade delats så mycket blev jag väldigt arg och ledsen. Han är en riksdagsledamot, och borde veta bättre än att göra såhär, säger han till Aftonbladet.

Enligt Nabizadehs advokat Emma Persson är brottsrubriceringen förtal och upphovsrättsbrott. Att Akilov nämns i sammanhanget menar hon är ”helt fruktansvärt och mycket allvarligt”.

På onsdagseftermiddagen följer Karlsson upp fallet i ett nytt Facebookinlägg. Här beklagar han bland annat att han benämnt Nabizadeh och Khavari som illegala invandrare, i motsats till den grupp de företräder, och betonar att meningen med texten var att uttrycka frustration över regeringens, polisens och andra myndigheters passivitet när det gäller att kontrollera, övervaka och avvisa illegala invandrare.

Vidare menar Karlsson att de ca 50 000 illegala invandrare som enligt Migrationsverket kommer finnas i Sverige inom ett par år utgör en ”enorm säkerhetsrisk för Sveriges medborgare”:

Nu ser den livsavgörande huvudfrågan om medborgarnas säkerhet istället ut att begravas under ännu en twitterstorm, ännu ett mediaspektakel och ännu en pseudodebatt om enskilda personer på ett foto.