Efter onsdagens skolmassaker i Florida uppstod rykten om att skytten Nikolas Cruz skulle tillhöra en högerextrem organisation och ha deltagit i gruppens vapenövningar. Dessa rykten spreds snabbt och okritiskt av mainstream-media i både USA och Sverige. Nyheten visar sig nu vara falsk och media ha haft för bråttom med att peka ut gärningspersonen som högerextremist.

Jordan Jereb, ledare för den utpekade gruppen Republic of Florida har dementerat uppgifterna och den amerikanska polisen har också gjort ett uttalande där man understryker att det inte finns något som antyder att Cruz ska ha haft högerextrema kopplingar eller motiv till dådet. Vilket det verkliga motivet till masskjutningen är har polisutredningen ännu inte lyckats klarlägga.

Medier i USA och Sverige som brast i sin källkritiska granskning och spred den falska nyheten lägger nu skulden på den högerextrema organisationen som man menar skulle ha vilselett journalisterna. Flera medier har också i efterhand ändrat rubriker på tidigare artiklar för att dölja missen.