Den första april har det varit tradition i Sverige och andra länder att medier skojar med sina läsare/tittare/lyssnare genom att publicera en påhittad nyhet. I år avstår en del svenska medier från aprilskämt. Anledningen är att det är så mycket påhittade nyheter i medierna – så kallade fake news – året om, att den roliga kontrasten uteblir.
En medieaktör som i år väljer bort aprilskämtet är Göteborgs-Posten. I en stort uppslagen artikel förklarar tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Christofer Ahlqvist att orsaken är den framskjutna debatten om den ökande förekomsten av falska nyheter/fake news.
Ahlqvist tror inte att läsekretsen är kapabel att skilja en falsk nyhet med dold politisk agenda – exempelvis att en kommun tjänat en halv miljard kronor på invandringen – och humoristiska aprilskämt som att Öland lossnat från havsbotten och börjat driva in mot fastlandet. Alternativt gör Ahlqvist bedömningen att läsare som dagligen och stundligen tvingas ta del av falska nyheter i media inte längre tycker det är lika kul med en falsk nyhet den första april.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Ahlqvist vill inte bidra till att ytterligare försämra det enligt undersökningar redan låga och sjunkande förtroende för sin och annan msm-media genom att “urholka skillnaden mellan riktiga och påhittade nyheter”.
Även forskare menar att den ymniga förekomsten av falska nyheter i media året om förtar det roliga med aprilskämt. Medieforskaren Bengt Johansson vid Göteborgs universitet gör i en artikel i Svenska Dagbladet bedömningen att aprilskämtet har sett sina bästa dagar.
Ett av huvudskälen till det är enligt Johansson att det har blivit allt svårare att skilja mediernas vanliga publiceringar från aprilskämt:
“Det har blivit ett hårdare medieklimat och många jagar läsare genom att ha spektakulära nyheter som är klickvänliga. Och då kan det på första april vara svårt att hitta det som är aprilskämtet eftersom det finns flera nyheter som verkar osannolika”
Göteborgs-Posten är inte först ut med att slopa aprilskämt. Redan förra året tog en rad publicister ett motsvarande beslut i avsikt att försöka rädda medias skamfilade rykte. Om stopp för aprilskämt är rätt metod att få bukt med falska nyheter eller om det tvärtom i sig själv framstår som ett dåligt aprilskämt är upp till var och en att bedöma.
Traditionen att aprilskämta har anor sedan i varje fall 1600-talet.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.