laptop tidning
Inrikes

Mediestödsnämnden vill stoppa pengar till medier som sprider ’felaktig information’

Publicerad 2/17/2021
Annons

På tisdagen skickade Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ut sina förslag till förändringar i mediestödsförordningen man vill ska träda i kraft till april i år.

Det är i ett extra nyhetsbrev från branschorganisation Tidningsutgivarna (TU) som myndighetens nya planer avslöjas.

LÄS ÄVEN: Samnytt får redaktionsstöd – möjliggör fortsatt verksamhet

Bland förslagen finns nya preciseringar för hur redaktionsstöd ska fördelas. För att kunna tilldelas detta vill man att publikationen i fråga ska ha ett ”innehåll av hög kvalitet” vilket för MPRT innebär de som ägnar sig åt en ”ansvarstagande nyhetsförmedling”.

Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och och kunskap.

Enligt TU:s tf vd Thomas Mattsson, med ett förflutet som chefredaktör på Expressen, är det rimligt att skattemedel inte går till ”klimatskepticism” eller ”falska påståenden om vaccin”.

Riksdagsledamot Martin Kinnunen (SD) är dock skeptisk till förslaget och menar att det öppnar för en direkt statlig styrning av medier om staten ska bestämma vad som är rätt och fel information.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons