Danska Socialdemokraterna går framåt och blir klart största parti i tisdagens Folketingsval i Danmark. Men för partiledaren, regerande statsminister Mette Frederiksen, blir det en komplicerad regeringsbildning då det röda blocket totalt sett förlorat sin majoritet.
Vem kan räkna till 90?
Det är en återkommande fras i dansk politik. Folketinget, det danska parlamentet, har 179 platser. Det krävs därmed minst 90 mandat för att bilda en majoritet.
Sedan valet 2019 har Danmarks socialdemokrater regerat landet med stöd från ett antal mindre rödgröna partier. Innan valet hade de tillsammans 94 mandat, ett ganska betryggande flertal.
Förlorad majoritet
Men vid gårdagens val tappade det röda blocket nio av de mandat de fick i valet 2019, även om Socialdemokraterna gick framåt och knep ytterligare två platser i det danska parlamentet.
Det största raset i det röda blocket står Radikale venstre för – ironiskt nog samma parti som hotade Frederiksen med misstroendevotum och därmed tvingade fram ett val redan i höst istället för till våren. De radikala mer än halverade sitt väljarstöd.
LÄS ÄVEN: Mette Frederiksen utlyser val i Danmark
Även Enhedslisten, danska motsvarigheten till svenska Miljöpartiet, backar kraftigt.
Nya partier i Folketinget
Valets största förlorare är emellertid det borgerliga oppositionspartiet Venstre som minskar med hela 20 mandat. Men trots att partiet gör sitt sämsta val sedan 80-talet menar flera bedömare att resultatet är bättre än väntat. Venstre är även fortsättningsvis Danmarks näst största parti.
En delförklaring till Venstres ras är Lars Lökke Rasmussens nya parti Moderaterne, delvis inspirerat av Fredrik Reinfeldt och Moderaterna i Sverige. Rasmussen har tidigare varit både statsminister och partiledare för Venstre, men lämnat det partiet bakom sig för att starta ett nytt. Moderaterne tar hela 16 mandat i det danska Folketinget och blir därmed tredje största parti.
En annan förklaring är tidigare invandrarministern och V-politikern Inger Stöjbergs nybildade Danmarksdemokraterna. Stöjberg är omåttligt populär, i synnerhet på Jylland, och blir i många valdistrikt där överlägset största parti.
LÄS ÄVEN: Inger Stöjbergs nya parti: Danmarksdemokraterna
Sammantaget får Venstre och de två tidigare V-profilernas partier hela 53 mandat.
Dansk folkeparti rasar
Dansk folkeparti (DF), som många av Stöjbergs väljare kommer från, fortsätter kräftgången från 16 till endast fem mandat. DF var i valet för bara sju år sedan landets näst största.
Å andra sidan har det invandringskritiska partiet fått sällskap, och hård konkurrens, från flera andra partier med snarlika politiska förslag. DF har aldrig haft samma pariastämpel i Danmark som Sverigedemokraterna haft i Sverige, men har fått allt svårare att hävda sig mot nya partier som Danmarksdemokraterna och Nye borgerlige. Som grädde på moset har den socialdemokratiska regeringen fört en allt tuffare migrationspolitik.
LÄS ÄVEN: Mette Frederiksen: ”För många invandrare kan inte sköta sig”
Medan det gått dåligt för DF har det gått betydligt bättre för Liberal alliance. Det liberala partiets löften om lägre skatter och en kraftig sänkning av den hatade registreringsavgiften för bilar – i Danmark är det betydligt dyrare att köpa bil än i länder som Sverige och Tyskland – gör att partiet ökar från fyra till 14 mandat.
Svår regeringsbildning
Så när Mette Frederiksen möter drottningen klockan elva på onsdagen väntas hon få hennes majestäts uppdrag att fortsätta regera landet. Men det är alltså en svår regeringsbildning som väntar.
Utöver de 50 mandat hon får från de danska väljarna kan Frederiksen räkna med ytterligare ett par från väljarna på Färöarna och Grönland, de så kallade nordatlantiska mandaten. Men hur hon ska pussla sig fram till de återstående 38 är ännu oklart.
Frederiksen talade redan innan valet om “en bred regering med partier från båda sidor om den politiska mitten”. Det har i danska medier spekulerats i en koalitionsregering mellan Socialdemokraterna och de två blå partierna Venstre och Moderaterne.
Det skulle betyda att partierna på den rödgröna kanten förlorar sitt inflytande över regeringsmakten och att Danmark går åt höger, trots Mettes valseger.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.