2017 kom den syriske mannen som kvotflykting till Sverige. Här radikaliseras han av propaganda från terrorgruppen Islamiska staten och beslutar sig för att utföra ett terrordåd mot krogen 19hundra i Ängelholm. Efter flera turer är han i dag fri och kan inte utvisas med hänvisning till säkerhetsläget i Syrien.

I mannens mobiltelefon hittade polisen 3 000 bilder från Islamiska staten, bland annat av döda och lemlästade människor. I häktet 2018 sa han att det var under ramadan han insåg att han måste följa haditherna och efter att ha tagit till sig IS-propaganda ”kom jag till det riktiga islam”.

– Det var då jag började tänka att jag som är i Europa borde göra något för muslimerna.

Jobbet han hade sade han upp sig ifrån då en arbetsplats med muslimer som inte lever religiöst bokstavstroget blev för mycket.

Då han attackerar krogen 19hundra med Molotovcocktail-liknande flaskor utbryter kaos. Nationella bombskyddet och polisens insatsstyrka skickas till platsen. Enligt mannen, som också är knivbeväpnad och bär någon form av midjeväska med kablar som sticker ut, är han ute efter att bli skadad själv, att bli en martyr.

Han döms sedermera till grovt olaga hot, misshandel, skadegörelse, brott mot knivlagen och våldsamt motstånd till fängelse i ett år och sex månader samt utvisning. Trots detta är han i dag fri och rör sig i området kring krogen han attackerade. Då uppehållstillståndet drogs in får han inte arbeta men socialbidrag betalar kommunen ut.

I dag påstår han sig vara förändrad och vill omvända andra radikaliserade.

Ökat säkerhetshot mot Sverige
Antalet personer som av Säpo pekas ut som allvarliga säkerhetshot i enlighet med lagen om särskilt utlänningskontroll ökar kraftigt men få kan utvisas. Bara i år har Säpo ansökt om att få tolv personer utvisade då det kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

– Tillväxten i miljön har varit så stark de senaste åren, där har vi gjort en ansträngning i att tillsammans med andra myndigheter också försöka trycka tillbaka den här utvecklingen där miljön underblåser hotet mot Sverige, säger Fredrik Hallström, enhetschef inom Säpo.