Enligt ny statistik från polisen i den tyska huvudstaden hade man 210 anmälda våldtäkter mellan mars och juli med ett genomsnitt på två per dag. Medan antalet grövre fall ökar var en stor andel av offren barn under 16. Samtidigt utgör migranter omkring hälften av de misstänkta gärningsmännen.

Medan andelen med migrantbakgrund utgör knappt 30 procent i Berlin, står de samtidigt för hälften av de misstänkta våldtäktsmännen.

LÄS ÄVEN: Kartläggning: 85% av överfallsvåldtäkter begås av invandrare

Siffrorna och överrepresentationen tyder på att situationen akut bör diskuteras öppet och att effektiv brottsbekämpning sedan måste sättas in, säger Marcel Luthe från partiet Freie Demokratische Partei, FDP.

Sexbrott ökar

Antalet anmälda sexbrott i Berlin har ökat stadigt under de senaste åren med 4 809 fall 2019, vilket var en ökning med 15 procent jämfört med 2018.

En av fem offer är under 21 år över en tredjedel av de misstänkta gärningsmännen har migrantbakgrund.

Siffrorna kommer bara några veckor efter att en grupp migranter dömts i staden Freiburg för att ha gruppvåldtagit en tysk tonårsflicka under fyra timmar 2018. Åtta av männen var syrier medan övriga kom från Irak, Afghanistan och en tysk medborgare.

LÄS ÄVEN: Genomgång av domar i sexbrottmål visar – utlänningar grovt överrepresenterade i sexualbrott

Sedan migrantkrisen 2015 har våldtäkter och sexbrott generellt ökat och blivit ett allvarligt problem i Tyskland.