0
Inrikes

Migranter slipper program mot sexbrott om de fälls – ”talar inte svenska”

Publicerad 4/13/2018
Annons

Två migranter, misstänkta för en brutal gruppvåldtäkt i Kalmar i höstas, kommer inte att kunna delta i Kriminalvårdens behandlingsprogram för sexbrott om de fälls, enligt Frivården. Detta eftersom männen inte anser att de begått något brott och dessutom inte kan svenska, skriver Östra Småland.

Under fredagens förhandlingar i Kalmar tingsrätt har en av de misstänkta för gruppvåldtäkten på Trollbackevägen, som ligger i ökända stadsdelen Norrliden, samt den 40-åriga kvinnan som utsattes för övergreppet, förhörts.

Förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar, därför är innehållet i förhöret inte offentligt. Mannen har i tidigare polisförhör dock nekat till anklagelserna, trots att man funnit hans dna i sperma på brottsplatsen.

Inför rättegången har Frivården gjort en bedömning av de båda männen som kom till Sverige 2015, och som under tiden bott på ett hem för ensamkommande i Kalmar.

Ska minska risken för återfall

Kriminalvården har tagit fram ett behandlingsprogram för sexbrottslingar som riktar sig till personer som dömts för sexbrott. Programmet ges på individuell- och gruppbasis, och flera olika aspekter behandlas, bland annat hur man hanterar känslor och hur ett brottsoffer kan känna sig, men även frågor som intimitet och relationer berörs.

I slutet av behandlingen får sexbrottslingen själv värdera risken för ett återfall och vad han eller hon kan göra för att minska risken för ett sådant, skriver Östra Småland.

Det som anses häpnadsväckande i bedömningen från Frivården är att de menar att männen inte behöver gå ett sådant program. Detta eftersom de båda migranterna inte anser att de har begått något brott, samt att de inte talar svenska, trots tre år i landet. Därför finns ingen förutsättning för att ett sådant program skulle lyckas, konstaterar Frivården.

Rättegången mot männen fortsätter på onsdag, nästa vecka.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons